Zwanger op latere leeftijd: Onderzoeken en testen

Wanneer u zwanger bent en ouder dan 36 komt u in aanmerking voor extra prenataal onderzoek. Hier leest u er meer over.
De twintig weken echo
De twintig weken echo

Leeftijd

De kans op een baby met een chromosoomafwijking, zoals het Downsyndroom, neemt toe naarmate de moeder ouder is. Zo is bij een twintig jaar oude zwangere de kans op een kind met Downsyndroom 1 op 1500. Bij een 36-jarige is dit 1 op 300 en bij een vrouw van veertig is dit 1 op 100. Leeftijd kan een reden zijn om prenataal onderzoek te laten doen.

De twintig weken echo

Met deze echo wordt onderzocht of een kind lichamelijke afwijkingen heeft. Er wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van de baby, of de groei normaal is, of er voldoende vruchtwater is en of de placenta in orde is. De twintig weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd.
De echo van een foetus van 22 weken
De echo van een foetus van 22 weken

De Vlokkentest

Tussen de acht en twaalf weken zwangerschap wordt er via de vagina wat weefsel rondom de placenta weg geschraapt. Dit wordt vervolgens onderzocht. Deze test geeft zeer betrouwbare resultaten, maar verhoogt de kans op een miskraam naar één op de honderd.

Nekplooimeting

Via een echo wordt de dikte van de nekplooi van het ongeboren kind gemeten. Hiermee kan men, in combinatie met een bloedtest, met 80 tot 90 procent zekerheid vaststellen of het kindje het syndroom van Down heeft of niet. Deze test kan vanaf ongeveer twaalf weken zwangerschap worden gedaan.

Vruchtwaterpunctie

Onder plaatselijke verdoving wordt er door de buikwand heen wat vruchtwater afgenomen. Deze test controleert of diverse aandoeningen, waaronder het syndroom van Down, aanwezig zijn. Een vruchtwaterpunctie kan worden gedaan tussen week zestien en achttien van de zwangerschap en is erg betrouwbaar. De kans op een miskraam wordt echter wel sterk verhoogd bij dit onderzoek.

AFP (alfa-foetoprote

AFP (alfa-foetoproteïne) is een bloedtest waarmee neurologische defecten kunnen worden opgespoord. Deze test vindt tussen de vijftiende en achttiende week van de zwangerschap plaats. De betrouwbaarheid van deze test is ongeveer 50 procent.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen