Zwangerschap en depressie

Dat een vrouw tijdens de zwangerschap altijd blij en gelukkig is, dat is natuurlijk onzin. Alle emoties die normaal ook worden gevoeld, gaan gewoon door. Bovendien kunnen hormonale veranderingen ervoor zorgen dat stemmingen alle kanten op schieten.

Postnatale Depressie

Ongeveer 10 tot 20 procent van de vrouwen heeft depressieve klachten tijdens de zwangerschap of in de eerste drie maanden na de bevalling. De klachten en verschijnselen van zo’n prepartum of postnatale (na de bevalling) depressie zijn hetzelfde als bij een ‘gewone’ depressie:

Symptomen

  • Geen zin om dingen te doen die u normaal gesproken leuk vindt
  • Slaapproblemen
  • Snel geïrriteerd
  • Verandering in eetlust
  • Somberheid
  • Schuldgevoelens
  • Zelfmoordgedachten

Tips

Risicofactoren voor het ontstaan van depressieve klachten tijdens en na de zwangerschap zijn een eerdere depressie of angstklachten, een heftige gebeurtenis als een sterfgeval, relatieproblemen, zwangerschapscomplicaties of te weinig mensen in de buurt die steun verlenen. Soms helpt het om met een goede vriendin of familielid te praten over uw gevoelens. U kunt ook een afspraak maken met uw arts of verloskundige. Wat ook kan helpen is u focussen op de leuke dingen van uw zwangerschap. Probeer bijvoorbeeld te genieten van het hartje dat u hoort kloppen tijdens controles, echo’s of hou een dagboekje bij waarin u de nadruk legt op de positieve kanten van de zwangerschap.

Extra vitamine D

Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen depressieve klachten en vitamine D. Neerslachtigheid komt minder vaak voor bij vrouwen die dagelijks meer dan 20 microgram vitamine D binnenkrijgen. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. U krijgt het binnen via zonlicht, maar als zwangere vrouw is het sowieso goed om extra vitamine D te nemen. Dit zorgt voor de opbouw van sterke botten van de baby. Het advies voor zwangere vrouwen is om dagelijks 10 microgram extra vitamine D te nemen.

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1701)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen