Zwangerschap, misselijkheid en mondverzorging

Mondverzorging is tijdens de zwangerschap extra belangrijk. Wanneer u last hebt van zwangerschapsmisselijkheid kan tandenpoetsen vervelend zijn terwijl u wel graag weer een frisse smaak in de mond wilt. Hier vindt u twee tips.

Tip 1: Even wachten

Als u veel last hebt van zwangerschapsmisselijkheid en regelmatig moet overgeven, wilt u na het braken de mond misschien het liefst meteen poetsen om de vieze smaak kwijt te raken. Toch is dat niet verstandig. Door maagzuur wordt tandglazuur namelijk zacht. Als u daar met een stevige borstel overheen poetst, kan het beschadigen. Even een uurtje wachten dus. Spoelen met een mondspoelmiddel kan overigens wel.

Tip 2: Een andere tandenborstel

Als u erg misselijk bent, is de verleiding misschien groot om de kiezen achterin de mond met rust te laten. Een tandenborstel met een kleine kop is fijner bij misselijkheid, zodat u goed kunt blijven poetsen.

Nu besteld is morgen poetsen met de juiste tandenborstel.

Hormonale veranderingen

Volgens een oud bakerpraatje kost elk kind een moeder een tand of kies. Die wijsheid is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Tijdens een zwangerschap heeft een vrouw namelijk meer kans op gebitsproblemen, zoals gaatjes. Door hormonale veranderingen kan het tandvlees overgevoelig reageren op tandplak. Het tandvlees bloedt sneller dan normaal, kan opzwellen en is erg gevoelig.

Een zwangere vrouw heeft meer kans op gaatjes en ontstoken tandvlees. Goed poetsen is extra belangrijk.

Goede verzorging

Als een gebit goed wordt verzorgd, hoeft het helemaal niet te lijden onder een zwangerschap. Poets twee keer per dag en houd de ruimten tussen de tanden en kiezen goed schoon met floss, tandenstokers en/of ragers. Als u last hebt van gevoelig of ontstoken tandvlees, is het belangrijk om deze plekken goed schoon te houden. Ook als het bloedt als het wordt aangeraakt. Spoel eventueel na met een mondspoelmiddel.

Naar de tandarts

Vertel de tandarts altijd dat u zwanger bent. Het kan een reden zijn om röntgenfoto’s uit te stellen tot de eerste drie maanden van de zwangerschap voorbij zijn. Soms stelt de tandarts grote behandelingen liever uit tot na de bevalling, maar over het algemeen kunnen de meeste tandheelkundige behandelingen tijdens de zwangerschap gewoon plaatsvinden. Ook als een verdoving nodig is. Hiervoor wordt zo’n kleine hoeveelheid verdovingsmiddel gebruikt, dat het niet schadelijk is voor de baby.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen