Zwangerschap en astma

Hebt u astma en bent u zwanger of wilt u zwanger raken? Dan is het van belang uw medicijnen te blijven gebruiken!

Zwangerschap en astma

Astma is een van de meest voorkomende chronische aandoeningen bij zwangere vrouwen. Er wordt geschat dat vier tot twaalf procent van de zwangere vrouwen astma heeft. Tijdens de zwangerschap moeten de longen, het hart en de andere organen extra hard werken. Het is goed mogelijk dat u vragen hebt over astma tijdens de zwangerschap; worden de astmaklachten heviger tijdens een zwangerschap? En hoe zit het met de medicijnen?

Verloop astma

Als u astma hebt is het verloop hiervan tijdens de zwangerschap moeilijk te voorspellen. Bij sommige vrouwen verergeren de klachten, bij anderen worden ze minder en het gebeurt ook dat ze gelijk blijven. Hoe het verloop is, hangt waarschijnlijk samen met klachtencontrole voor de zwangerschap.

Astma-aanvallen zijn waarschijnlijk schadelijker dan astmamedicijnen tijdens een zwangerschap.

Astma, zwangerschap en medicijnen

Vaak zijn zwangere vrouwen bang dat hun astmamedicijnen gevaarlijk zijn voor de baby. Daarom worden er minder astmamedicijnen tijdens de zwangerschap gebruikt. Maar astma-aanvallen zijn waarschijnlijk schadelijker dan astmamedicijnen tijdens een zwangerschap. Benauwdheid bij de moeder kan leiden tot zuurstoftekort bij het ongeboren kindje. De astma-aanvallen verhogen de kans op bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging, vroeggeboorte of een lager geboorte gewicht.

Tijdens de zwangerschap is het dus van belang uw astmamedicijnen te blijven gebruiken. Van kortwerkende luchtwegverwijders en bepaalde inhalatiecorticosteroïden (ontstekingsremmers) is bekend dat ze veilig gebruikt kunnen worden. Niet van alle medicijnen is bekend of ze helemaal veilig zijn voor het ongeboren kind. Het is verstandig voordat u probeert zwanger te worden met uw arts of apotheker te bespreken of u uw medicijnen door kunt gebruiken of dat het beter is over te stappen op een ander medicijn.

Tijdens de zwangerschap is het van belang uw astmamedicijnen te blijven gebruiken.

Stootkuur

Het heeft de voorkeur inhalatiemedicijnen te gebruiken, omdat deze nauwelijks in de bloedbaan terechtkomen en dus nauwelijks met de baby in aanraking komen.

Ontstekingsremmende medicijnen in tabletvorm werken wel via het bloed, maar hebben weinig invloed op het kindje. Bij voorkeur wordt er zo kort en zo laag mogelijk gedoseerd. Tegen een stootkuur prednison of prednisolon bestaat geen bezwaar.

Stop nooit op eigen initiatief met uw medicijnen!

Tip voor iedereen die zwanger wilt worden

Voor elke zwangere geldt: Slik elke dag één tablet (0,5 mg) foliumzuur. Begin hiermee vier weken voordat u zwanger wilt worden en blijf de foliumzuur gebruiken tot u tien weken zwanger bent. Foliumzuur is goed voor de ontwikkeling van de baby. Zonder foliumzuur heeft uw kind meer kans op een open schedel of een open rug.

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1708)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen