Zwangerschapskwalen

Tijdens de zwangerschap kunt u te maken krijgen met kwaaltjes. Voor de meeste zwangerschapskwalen bestaat een advies of een middel zodat u zo veel mogelijk kunt genieten van uw zwangerschap.

Misselijkheid

Misselijkheid komt het meeste voor. Dit wordt veroorzaakt door veranderingen in de hormoonhuishouding. Meestal kunt u de ochtendmisselijkheid onder controle houden door een licht ontbijt te nemen. Als de misselijkheid aanhoudt, is het aan te bevelen om verspreid over de dag kleine hoeveelheden te eten.

Bij lichtere vormen van misselijkheid raadt de huisartsenrichtlijn het gebruik van gember aan in een dosering van vier maal daags 250 milligram

Wanneer de misselijkheid en het braken hevig is, kunt u het beste contact opnemen met uw arts. Op voorschrift van de arts kunt u medicijnen tegen de misselijkheid gebruiken.

Rond de vierde maand van de zwangerschap is de misselijkheid meestal voorbij.

Vermoeidheid

Tijdens de zwangerschap is vermoeidheid een vaak gehoorde klacht. Vooral in het eerste en laatste trimester kunt u een gebrek aan energie hebben. Bij de meeste vrouwen verdwijnt de extreme vermoeidheid na veertien weken zwangerschap. Is dat niet het geval? Dan is het verstandig uw ijzergehalte te laten testen. Het kan zijn dat u een ijzertekort heeft. Dit kan zorgen voor die vervelende vermoeidheid. Wanneer uw ijzergehalte te laag is, krijgt u tabletten voorgeschreven. Om een ijzertekort te voorkomen is het raadzaam om veel volkoren producten en groene groentes te eten. Ook appelstroop bevat veel ijzer.

Stoelgang

Veel zwangere vrouwen krijgen last van verstopping omdat de darmen trager werken onder invloed van de hormonen. De ontlasting wordt harder en het kost meer moeite om deze kwijt te raken.

Met onderstaande tips kunt u verstopping voorkomen. Helpen deze leefregels niet voldoende? Dan kunt u een zelfzorgmiddel gebruiken. Niet alle zelfzorgmiddelen kunnen worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Laxeermiddelen die de darm in sterke mate prikkelen kunnen beter niet worden gebruikt, omdat ze ook de baarmoeder kunnen pikkelen. Mogelijke opties zijn: psylliumvezels, Normacol, Metamucil of Roosvicee laxo.

Alle producten voor 'Vezels'

Bekijk alle producten >

Tips bij een moeilijke stoelgang

 • De ontlasting wordt harder en het kost meer moeite om deze kwijt te raken. Neem daarom voldoende vocht (minimaal twee liter per dag)
 • Beweeg volop
 • Eet vezelrijke voeding zoals volkorenbrood, muesli, rauwe groenten, fruit
 • Ga bij elke aandrang naar het toilet

Aambeien zijn vaak het gevolg van verstopping.

Aambeien

Aambeien zijn vaak het gevolg van verstopping. Aambeien kunnen jeuken, zijn vaak pijnlijk en kunnen gaan bloeden. Krijgt u last van aambeien, reinig dan de anus na iedere toiletgang met lauw water in plaats van toiletpapier. Heeft u erge pijn dan kan de verloskundige een zalf adviseren.

Alle producten voor 'Aambeien tijdens de zwangerschap'

Bekijk alle producten >

Brandend maagzuur

Ruim zeventig procent van de zwangere vrouwen krijgt last van brandend maagzuur. In het begin in lichte mate, maar naarmate de baby groeit heeft hij meer ruimte nodig en oefent daardoor een toenemende druk uit op de maag. Het maagzuur kan hierdoor in de slokdarm en keel terechtkomen.

Brandend maagzuur is te voorkomen door:

 • Geen grote en vette maaltijden te eten;
 • Na het eten niet meteen te gaan liggen;
 • Niet abrupt naar voren te buigen;
 • Verhoog het hoofdeinde van het bed.

Eerste keus

Voor de behandeling van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap zijn middelen die het maagzuur binden (antacida) of een middel dat de maagwand beschermt (sucralfaat) de eerste keus. Antacida bevatten als werkzame stoffen bijvoorbeeld algeldraat, algeldraat met magnesiumoxide, aluminiumhydroxide, magnesiumcarbonaat, hydrotalciet of algeldraat met magnesiumhydroxide.

Tweede keus

Wanneer antacida of sucralfaat onvoldoende werkzaam zijn, kan een H2-blokker ingezet worden of een protonpompremmer.

H2-blokkers remmen de aanmaak van maagzuur. Van de beschikbare H2-blokkers gaat tijdens de zwangerschap de voorkeur uit naar ranitidine. Hier is ruime ervaring mee en geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen.

Protonpompremmers remmen de aanmaak van maagzuur nog krachtiger dan H2-blokkers. Als gebruik van een protonpompremmer noodzakelijk is, gaat tijdens de zwangerschap de voorkeur uit naar omepra­zol. Ook hier is ruime ervaring mee en tot nu toe geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Dit laatste geldt ook voor pantoprazol, maar hier is iets minder ervaring mee.

Alle producten voor 'Maagzuur'


Bekijk producten (17)

Bekkeninstabiliteit

In de loop van de zwangerschap verweken bij iedere vrouw het kraakbeen en de banden die de verbinding vormen tussen de verschillende bekkendelen. U kunt het zien als voorbereiding op de bevalling, straks moet het kind immers door het bekken naar buiten.

Verschillende soorten bekkeninstabiliteit

 • Middenvoor in het bekken (rond het schaambeen). Deze pijn kan uitstralen naar de binnenkant van het bovenbeen, lies of schede
 • Links en/of rechts onder in de rug. Deze pijn kan uitstralen over de hele bil, lies, achterzijde van het bovenbeen en soms ook onderbeen.
 • Rond je stuit. Toenemende pijn bij vermoeidheid, bukken, draaien van de rug, omdraaien in bed en fietsen op een hobbelige weg.
 • Bij een volle blaas en bij het ophouden van de ontlasting.

Zweten

Tijdens de zwangerschap zijn de zweetklieren sterk doorbloed. Hierdoor scheiden ze meer zweet af. Bovendien wordt transpiratie gestimuleerd doordat er afvalstoffen van het kindje verwerkt moeten worden. Aan het eind van de zwangerschap neemt het zweten vaak nog meer toe omdat er zoveel extra kilo’s mee getorst moeten worden.

Dit kunt u doen tegen zweten:

 • Gebruik deodorant. Kies voor katoenen kleding en trek elke dag schone spullen aa. Voorkom uitdroging door voldoende water de drinken. Zorg voor een koele slaapkamer. Zweet trekt muggen aan. Smeer jezelf daarom voordat je gaat slapen in met een muggenmiddel. Vermijd cafeïne en alcohol.

Andere klachten

Ook de volgende klachten kunnen ontstaan door een zwangerschap:

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1450)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen