Misselijkheid komt het meeste voor. Dit wordt veroorzaakt door veranderingen in de hormoonhuishouding. Meestal kunt u de ochtendmisselijkheid onder controle houden door een licht ontbijt te nemen. Als de misselijkheid aanhoudt, is het aan te bevelen om verspreid over de dag kleine hoeveelheden te eten.
Bij lichtere vormen van misselijkheid raadt de huisartsenrichtlijn het gebruik van gember aan in een dosering van vier maal daags 250 milligram
Wanneer de misselijkheid en het braken hevig is, kunt u het beste contact opnemen met uw arts. Op voorschrift van de arts kunt u medicijnen tegen de misselijkheid gebruiken.
Rond de vierde maand van de zwangerschap is de misselijkheid meestal voorbij.
Tijdens de zwangerschap is vermoeidheid een vaak gehoorde klacht. Vooral in het eerste en laatste trimester kunt u een gebrek aan energie hebben. Bij de meeste vrouwen verdwijnt de extreme vermoeidheid na veertien weken zwangerschap. Is dat niet het geval? Dan is het verstandig uw ijzergehalte te laten testen. Het kan zijn dat u een ijzertekort heeft. Dit kan zorgen voor die vervelende vermoeidheid. Wanneer uw ijzergehalte te laag is, krijgt u tabletten voorgeschreven. Om een ijzertekort te voorkomen is het raadzaam om veel volkoren producten en groene groentes te eten. Ook appelstroop bevat veel ijzer.
Veel zwangere vrouwen krijgen last van verstopping omdat de darmen trager werken onder invloed van de hormonen. De ontlasting wordt harder en het kost meer moeite om deze kwijt te raken.
Met onderstaande tips kunt u verstopping voorkomen. Helpen deze leefregels niet voldoende? Dan kunt u een zelfzorgmiddel gebruiken. Niet alle zelfzorgmiddelen kunnen worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Laxeermiddelen die de darm in sterke mate prikkelen kunnen beter niet worden gebruikt, omdat ze ook de baarmoeder kunnen pikkelen. Mogelijke opties zijn: psylliumvezels, Normacol, Metamucil of Roosvicee laxo.
Aambeien zijn vaak het gevolg van verstopping.
Aambeien zijn vaak het gevolg van verstopping. Aambeien kunnen jeuken, zijn vaak pijnlijk en kunnen gaan bloeden. Krijgt u last van aambeien, reinig dan de anus na iedere toiletgang met lauw water in plaats van toiletpapier. Heeft u erge pijn dan kan de verloskundige een zalf adviseren.
Wanneer antacida of sucralfaat onvoldoende werkzaam zijn, kan een H2-blokker ingezet worden of een protonpompremmer.
H2-blokkers remmen de aanmaak van maagzuur. Van de beschikbare H2-blokkers gaat tijdens de zwangerschap de voorkeur uit naar ranitidine. Hier is ruime ervaring mee en geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen.
Protonpompremmers remmen de aanmaak van maagzuur nog krachtiger dan H2-blokkers. Als gebruik van een protonpompremmer noodzakelijk is, gaat tijdens de zwangerschap de voorkeur uit naar omeprazol. Ook hier is ruime ervaring mee en tot nu toe geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Dit laatste geldt ook voor pantoprazol, maar hier is iets minder ervaring mee.
Ook de volgende klachten kunnen ontstaan door een zwangerschap:
In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.
Een moment geduld aub...