Zwangerschapsmasker

Tijdens de zwangerschap ontstaat er soms een hyperpigmentatie van het gezicht (melasma). Vanwege het feit dat melasma een typische zwangerschapskwaal is, wordt de aandoening vaak als zwangerschapsmasker aangeduid.

Wat is een zwangerschapsmasker?

Bij zwangerschapsmasker treedt er een bruine verkleuring van het gezicht en soms de hals en armen op. De pigmentvlekken verschijnen geleidelijk, met name op het voorhoofd, de wangen, de slapen, de bovenlip en rond de ogen. In de meeste gevallen verdwijnen de verkleuringen weer na de bevalling, maar de kans dat de vlekken (donkerder) terugkeren bij een volgende zwangerschap is groot. Melasma komt verder onder andere voor bij vrouwen die aanleg voor de aandoening hebben en de anticonceptiepil gebruiken. Zelden komt melasma voor bij mannen.

Wat kunt u zelf doen bij zwangerschapsmasker?

  • Door blootstelling van de huid aan zonlicht of de zonnebank worden de verkleuringen donkerder en dus opvallender. Als u de vlekken storend vindt, kunt u dus het beste zoveel mogelijk uit de zon blijven en niet onder de zonnebank gaan.
  • Verder is het aan te raden een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (vanaf 30 SPF) te gebruiken, vooral in de zomer.
  • Als u de anticonceptiepil gebruikt, kunt u in overleg met uw huisarts een andere anticonceptiemethode overwegen.
  • Sommige cosmetica kunnen bepaalde stoffen bevatten, die beter vermeden kunnen worden bij zwangerschapsmasker. U kunt uw apotheker om advies vragen.
  • Camouflerende make-up of crème biedt een alternatief voor een medicamenteuze behandeling.

Is er een geneesmiddel bij zwangerschapsmasker?

Wanneer zwangerschapsmasker is ontstaan tijdens de zwangerschap, verdwijnen de vlekken na de bevalling vaak geleidelijk vanzelf. Soms blijven de verkleuringen wel zichtbaar. Een arts kan dan eventueel behandeling met azelaïnezuurcrème 20% (FNA) voorschrijven. Het middel is vooral bij patiënten met een donker huidtype onderzocht, weinig is bekend over de effectiviteit bij patiënten met een pigmentarme huid. Na blootstelling aan UV-straling kan de pigmentatie helaas weer terugkomen.

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1381)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen