1 op de 5 Nederlanders ziek op vakantie

9 juli 2014 - Vorig jaar kreeg één op de vijf Nederlanders tijdens hun vakantie in het buitenland gezondheidsklachten. Dertig procent van de zieke reizigers zocht op het vakantieadres op internet naar informatie over hun klacht. In de helft van de gevallen ging men naar een plaatselijke arts of ziekenhuis. Bij ruim zeven van de tien bezoeken aan een buitenlandse arts werden medicijnen voorgeschreven, waarbij het in 43 procent van de gevallen om antibiotica ging. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) onder ruim 600 Nederlanders die het afgelopen jaar in het buitenland op vakantie zijn geweest.

Online medisch advies

Zowel thuis als op vakantie wordt het internet steeds belangrijker als bron van medische informatie. Driekwart van de reizigers zou graag relevante medische gegevens bij zich hebben. Veel mensen zijn huiverig voor het zoeken naar medische hulp in het buitenland vanwege de taalbarrière. Eén op de tien reizigers met gezondheidsklachten neemt vanaf het vakantieadres zelfs contact op met de eigen huisarts of specialist in Nederland, zo blijkt uit het onderzoek. De Nederlandse huisartsenorganisatie geeft aan dat mensen natuurlijk een arts moeten raadplegen wanneer ze erg ziek zijn, maar dat ze in veel gevallen ook eerst informatie over hun klachten op internet zouden kunnen opzoeken, mits dat via een betrouwbare website gebeurt.

Welke websites?

Betrouwbare gezondheidsinformatie is beschikbaar via diverse websites. apotheek.nl en de website van uw eigen apotheek bieden een medische encyclopedie met informatie over ziektebeelden en medicijnen. Via de Kennisbank van leef.nl kunt u adviezen vinden over tal van gezondheidsonderwerpen waarbij tevens de geneesmiddelen en zelfzorgproducten worden getoond die u hierbij kunt toepassen. De huisartsenorganisatie heeft de website thuisarts.nl ontwikkeld, waarvan sinds kort ook een app beschikbaar is voor zowel Android als iOS.

Antibiotica in het buitenland

Een van de meest opvallende resultaten uit het onderzoek is het grote aantal mensen dat in het buitenland een recept voor antibiotica kreeg. Het is een bekend gegeven dat artsen in veel landen kwistiger omspringen met antibiotica dan hier. In Griekenland wordt ongeveer drie keer zoveel antibiotica gebruikt als in Nederland. In Italië en Frankrijk twee keer zoveel. In Spanje zijn antibiotica zelfs zonder doktersrecept verkrijgbaar. Antibiotica zijn in veel gevallen niet nodig of niet werkzaam. Voor een oorontsteking wordt bijvoorbeeld in Nederland geen antibiotica gegeven, terwijl dat in het buitenland vaak wel gebruikelijk is. Er is een duidelijk verband tussen antibioticagebruik en het resistent worden van bacteriën. In Nederland is de resistentie relatief laag, maar stijgt deze wel de laatste jaren.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen