De ademhaling is haast vanzelfsprekend voor ieder mens. Maar waar kijk je nou eigenlijk naar als het om de ademhaling van je hond gaat? Het is normaal dat je hond af en toe hoest. Het hoort bij het dagelijks leven van een dier dat 4 tot 6 keer per seconde kan snuffelen. Maar als je hond vaak hoest of niet lijkt te kunnen stoppen, dan is er misschien wel iets aan de hand. Maar hoe werkt de ademhaling van de hond? En wanneer is er iets aan de hand? Je leest het in deze blog!

Hoe werkt de normale ademhaling hond?

Het begint bij een normale ademhaling. Bij een normale ademhalingscyclus verplaatst je hond de borst en buik naar buiten. De frequentie van de ademhaling ligt ongeveer tussen de 10 en 30 ademteugen per minuut in rust. Wanneer de hond aan het hijgen is kan je dit bijna niet tellen. Op dat moment ventileert de hond alleen via de luchtpijp en neemt het niet bij elke ademhaling zuurstof op via de longen.

Hoesten hond: wanneer doen ze dat?

Net als mensen hoesten honden om stof, ziektekiemen en andere dingen die ze inademen kwijt te raken. Net als mensen krijgen ze soms infecties of virussen. Honden zijn sociale wezens die van nature snuffelen en slurpen. Daarom verspreiden bacteriën en virussen zich snel van hond tot hond. Bacteriën kunnen daarnaast ook terechtkomen op vloeren, meubels, etensbakken, speelgoed en andere oppervlakken waar de volgende hond ze oppikt.

Maak een afspraak met de dierenarts wanneer:

  • De hoest meer dan een week duurt of verergert
  • De hond extra moe lijkt
  • De hond koorts heeft
  • De hond niet wil eten
  • Er sprake is van andere gezondheidsproblemen 

Wat moet je doen bij een benauwde hond?

  • Blijf allereerst zelf kalm, alleen dan kun je de hond rustig houden en zorgen dat de hond goed blijft ademhalen
  • Als de hond een halsband omheeft kun je deze afdoen
  • Houd de neusgaten en bek vrij

Wanneer je hond het benauwd heeft, probeert het de hals lang te maken en ademt het met korte en krampachtige bewegingen. Daarbij hoor je rochelende en/of snurkende geluiden tijdens de ademhaling. Is er sprake van een extreme benauwdheid? Dan zal je de hond zelfs zien ‘neusvleugelen’. Bij neusvleugelen spert de hond zijn neusvleugels wijd open om zoveel mogelijk lucht te krijgen. De rochelende ademhaling en snurkende geluiden worden ook wel reverse sneezing (omgekeerd niezen) genoemd. Het komt bij honden vaker voor na een inspanning of na het eten en drinken. Het ziet er eng uit, maar het is gelukkig niet schadelijk. Als de hond eenmaal slik verdwijnt deze aanval vaak direct. Ook kun je proberen over de keel te wrijven. Dit heeft hetzelfde effect als dat de hond zelf slikt. Op deze manier hef je de verkramping van de keelholte op.

Werkt dit allemaal niet en houdt de benauwdheid aan? Neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts. Er kunnen namelijk ook andere oorzaken zijn van de benauwdheid, zoals een hart of longprobleem, een sterke allergische reactie of een blokkering van de luchtpijp.