Anticonceptie door de verloskundige

18 september 2014 - Sinds 1 september 2014 zijn ook verloskundigen bevoegd om de anticonceptiepil of het spiraaltje voor te schrijven. Ze mogen dit alleen doen tijdens de kraamperiode en moeten zich houden aan de huisartsenrichtlijn, de NHG-Standaard Anticonceptie.
Wanneer een verloskundige anticonceptie wil voorschrijven moet eerst een goed beeld van de patiƫnt worden verkregen door het stellen van vragen (de anamnese) en eventueel lichamelijk onderzoek. Wanneer de keuze valt op een bepaalde anticonceptiemethode, moet de verloskundige ook aan de huisarts van de kraamvrouw doorgeven welk anticonceptivum ze heeft voorgeschreven. Drie maanden na de bevalling houdt de verloskundige een evaluatie-consult. Daarna wordt de huisarts weer verantwoordelijk voor de anticonceptiezorg.
Naast anticonceptiva mochten verloskundigen al langer bepaalde andere geneesmiddelen voorschrijven aan zwangere vrouwen en vrouwen die net zijn bevallen. Voorbeelden hiervan zijn ijzertabletten tegen bloedarmoede, anti-misselijkheidsmiddelen, middelen ter ondersteuning van de borstvoeding, middelen tegen brandend maagzuur en zure oprispingen en aambeienzalf.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen