Artrose bij paarden

Osteoartrose of artrose is een degeneratieve chronische ziekte van de gewrichten. Artrose is een pijnlijke aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht is aangetast. Bij artrose treden er meerdere problemen in het gewricht op, namelijk vermindering van de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen, een steriele ontsteking in het gewricht, botnieuwvormingen en de vorming van osteofyten, ofwel uitstulpingen uit het bot op het gewrichtsoppervlak.

Hoe ontstaat artrose?

Artrose is het gevolg van een chronisch ontstekingsproces in het gewricht. Het kan beginnen door trauma of overbelasting van het gewrichtskraakbeen. Dit kan door een te zware of verkeerde training, maar ook door bijvoorbeeld trauma van de banden of andere blessures rondom het gewricht. Ook wordt het vaak gezien bij oudere paarden ten gevolge van kleine beschadigingen van het kraakbeen door slijtage.

Wat deze oorzaken gemeen hebben is dat ze zorgen voor abnormale krachten op het kraakbeen op het gewrichtsoppervlak. Bij trauma wordt het gewricht bijvoorbeeld minder stabiel. Hierdoor ontstaat kraakbeenschade die een steriele ontsteking in het gewricht (inclusief kapsel en gewrichtsvloeistof) op gang brengt. Deze ontsteking zorgt op zijn beurt weer voor meer schade aan het kraakbeen, dat erg gevoelig is voor ontstekingscellen en ontstekingsmediatoren. Er ontstaat een vicieuze cirkel. In een vergevorderd stadium gaat er zo veel van het kraakbeen verloren dat er bot-op-bot-contact kan ontstaan. Het lichaam probeert het gewricht te stabiliseren door nieuw bot te vormen aan de rand van het gewrichtsoppervlak. Deze botnieuwvormingen kunnen voor bewegingsbeperking zorgen.

Bij het paard wordt artrose vaak gediagnosticeerd in de kogels (voornamelijk aan de voorbenen), sprongen, het hoefgewricht, kroongewricht en de hals.

Er is geen genezing mogelijk van artrose, wel is het mogelijk om de schade te beperken.

Er is geen genezing mogelijk van artrose, wel is het mogelijk om de schade te beperken.

Piet Hellemans - Veterinair consultant en freelance dierenarts

Artrose herkennen

Paarden met artrose kunnen startkreupel zijn en stijf bij het in beweging komen. In een meer gevorderd stadium blijft het paard langer kreupel. Overvulde gewrichten duiden op actieve ontsteking. De mate van overvuld-zijn zegt echter niet veel over de mate van pijn die het dier ervaart. Een paard met overvulde gewrichten hoeft niet kreupel te lopen. In een meer gevorderd stadium kan het paard continu kreupel blijven. De diagnose wordt gesteld door orthopedisch onderzoek in combinatie met röntgenfoto’s.

Management paard met artrose

Alhoewel er geen manier is om artrose te genezen, zijn er wel mogelijkheden om de degeneratie onder controle te houden en het ontstekingsproces te verminderen. Dit kan door ontstekingsremmers (NSAID’s) oraal toe te dienen. In sommige gevallen kan het helpen om ontstekingsremmers (corticosteroïden) direct in het gewricht in te spuiten, samen met hyaluronzuur, om de samenstelling van de gewrichtsvloeistof te verbeteren. Orale toediening van supplementen op basis van glucosamine of hyaluronzuur kunnen ook een ontstekingsremmend effect hebben. Hoewel u niet kunt rijden op uw paard als het kreupel is, is het wel heel belangrijk om een paard met artrose in beweging te houden. De gewrichten blijven door beweging soepeler, wat pijn voorkomt. Bij kreupelheid door banden- of peesletsel is totale rust vaak vereist, maar de klachten van een paard met artrose verergeren juist wanneer het niet meer beweegt. Soms is de pijn zo erg dat osteoartrose een reden kan zijn voor euthanasie.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen