Artsen geven te weinig gegevens door aan de apotheek

28 oktober 2014 - Volgens de Geneesmiddelenwet zijn artsen verplicht aan de apotheek door te geven wanneer ze bij een patiënt verminderd werkende nieren hebben geconstateerd. De apotheek heeft dit gegeven nodig om te kunnen controleren of de juiste dosering van een geneesmiddel wordt gegeven. Ook moeten artsen bij bepaalde geneesmiddelen op het recept de reden van voorschrijven vermelden, zodat de apotheek de voorlichting en de doseringscontrole hierop kan afstemmen. Uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) blijkt dat artsen zich slecht aan deze verplichting houden.

Methotrexaat

Bijna de helft van de huisartsen en ruim een derde van de medisch specialisten geeft niet aan de apotheker door waarom ze een bepaald medicijn voorschrijven, terwijl dat volgens de wet wel verplicht is. Een van de middelen op de lijst is methotrexaat, dat zowel voor reuma, psoriasis als kanker voorgeschreven kan worden. De dosis voor kanker is echter veel hoger dan voor reuma of psoriasis, hetgeen voor levensgevaarlijke vergissingen kan zorgen.
Drie op de vier huisartsen zijn wel bekend met de verplichting om de reden van voorschrijven aan de apotheek door te geven, maar toch is de meerderheid van deze artsen niet in staat om 1 van de 23 geneesmiddelen te noemen waarvoor deze verplichting geldt. Veel huisartsen vertrouwen erop dat hun computersysteem automatisch de reden van voorschrijven op het recept zet.

Nierfunctie

Huisartsen blijken afwijkende nierfunctiewaarden beter door te geven dan specialisten. Als redenen om geen nierfunctiewaarden door te geven noemen specialisten onder andere dat ze het te veel werk vinden. Dit heeft mogelijk te maken met een mindere goede automatisering van de ziekenhuizen in vergelijking met de huisartsen. Verder geven relatief veel specialisten aan te vertrouwen op hun eigen kennis en de apotheker niet nodig te hebben. In het programma Reporter Radio van 26 oktober noemt de directeur van het IVM de resultaten van het onderzoek ‘meer dan teleurstellend’. Tweede Kamerlid Pia Dijkstra van D66 gaat minister Schippers van VWS opnieuw vragen stellen over haar plan van aanpak voor artsen die niet aan hun verplichting voldoen.

Bron:

  • Onderzoeksrapport De implementatie van de regelgeving over de reden van voorschrijven op recept en het doorgeven van nierfunctiewaarden door artsen. Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen