Bewegen kan dementie gunstig beïnvloeden

10 februari 2015 - Door meer te bewegen kan de lichamelijke gezondheid van mensen met dementie verbeteren. Hiermee verbetert ook de zelfredzaamheid. Er is meer onderzoek nodig om vast te stellen of meer beweging ook leidt tot een verbetering van de cognitieve functies bij mensen met dementie. Dit zijn de belangrijkste conclusies die bewegingswetenschapper en psycholoog in opleiding Gerwin Blankevoort trekt in zijn proefschrift waarmee hij op 11 februari 2015 aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert.

Cognitief functioneren

Al langer is bekend dat er een samenhang is tussen het cognitief functioneren, zoals denken, leren en onthouden, en lichamelijke inspanning. Bij gezonde ouderen is aangetoond dat om goed cognitief te kunnen functioneren een goede lichamelijke conditie nodig is. Blankevoort onderzocht of dit ook geldt voor mensen met dementie.
De conclusie van het onderzoek is dat lichamelijke activiteit bij ouderen met dementie eveneens zorgt voor een verbetering in evenwicht, kracht en uithoudingsvermogen. Deze verbetering werkt vervolgens door in gewone dagelijkse activiteiten zoals wassen en eten. Het moet volgens Blankevoort wel gaan om een behoorlijke inspanning, dus niet rustig wandelen, maar matig-intensief trainen gedurende minimaal drie maanden met zo’n drie sessies per week van ieder 45 tot 60 minuten. Wanneer het doel van de lichaamsbeweging een verbetering van het cognitief functioneren is, moet het bewegingsprogramma in ieder geval gericht zijn op het verbeteren van de loopsnelheid.

Dementie

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen waarbij er sprake is van een verstoring in de verwerking van informatie in de hersenen. De ziekte van Alzheimer is de bekendste vorm van dementie. Door de vergrijzing stijgt het aantal mensen met dementie naar schatting tot ruim een half miljoen in 2040. Er is nog geen geneesmiddel beschikbaar tegen dementie.

Bron:

  • Proefschrift Blankevoort Physical performance and cognition in older adults with and without dementia. Rijksuniversiteit Groningen, 11 februari 2015


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen