BNN spuiten en slikken: huisarts schrijft nog steeds risicovolle pil voor

22 september 2014 - Ondanks alle aandacht die er het afgelopen jaar voor het trombosegevaar van de pil is geweest, toont het BNN programma Spuiten en Slikken aan dat 1 op de 10 nieuwe gebruiksters van de anticonceptiepil nog steeds een middel krijgt voorgeschreven met een hoger tromboserisico dan de pil die volgens de huisartsenrichtlijn wordt aanbevolen als voorkeursmiddel. Dat komt neer op 26.000 vrouwen per jaar die hierdoor een hoger tromboserisico dan nodig lopen.

NHG signaleert daling

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) schrijft in haar reactie op het programma op haar website dat de richtlijn voor huisartsen al jaren hetzelfde advies geeft. Het NHG signaleert dat er een daling is van het aantal nieuwe pilgebruiksters die starten met een derde of vierde generatiepil. Deze pillen geven een tweemaal zo hoog tromboserisico als de aanbevolen tweede generatiepil. Het NHG vindt deze daling een goede ontwikkeling.

Er kunnen goede redenen zijn om te kiezen voor een andere dan de aanbevolen pil bij vrouwen die starten met de anticonceptiepil. Gebruiksgemak of bijkomende klachten naast de anticonceptiewens kunnen volgens de huisartsenrichtlijn redenen zijn om af te wijken van het eerste keus middel. In dat geval dient de huisarts de bijwerkingen, zoals het verhoogde tromboserisico, wel nadrukkelijk te bespreken.

Overschatting

Tot de 10 procent nieuwe pilgebruiksters die een middel van de derde of vierde generatie krijgen voorgeschreven, behoren volgens het huisartsengenootschap ook vrouwen die een jaar lang geen pil hebben geslikt, bijvoorbeeld vanwege een zwangerschap. Dit zijn geen echte nieuwe gebruiksters, maar kunnen ook vrouwen zijn die in het verleden goede ervaringen hadden met een derde of vierde generatie pil.

Bron:

  • https://www.nhg.org/actueel/nieuws/spuiten-en-slikken-over-anticonceptie-derde-en-vierde-generatie


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen