Cannabis verlicht mogelijk symptomen bij MS

Vanwege een beperkt aantal effectieve geneesmiddelen, gebruiken veel patiënten met multiple sclerose (MS) alternatieve geneesmiddelen. De nieuwste behandelrichtlijn voor MS van de Amerikaanse Neurologenvereniging beveelt medicinale cannabis nu aan als mogelijke behandeling van spierspasmen en pijn. De neurologen hebben voldoende bewijs gevonden om tot deze aanbeveling te komen.
Medicinale cannabis is al jaren op recept verkrijgbaar. Meestal wordt er door patiënten thee van gezet. Sinds kort is ook een cannabis spray op de markt die twee van de werkzame bestanddelen uit cannabis bevat. Hoewel Nederland één van de voorlopers is geweest in het beschikbaar stellen van medicinale cannabis, is de Nederlandse behandelrichtlijn voor MS van mening dat de effecten van medicinale cannabis nog onvoldoende bewezen zijn.

Bijwerkingen

De Amerikaanse richtlijn promoot cannabis zeker niet als het wondermiddel tegen sommige symptomen van MS. Voorschrijvende artsen wordt geadviseerd hun patiënten goed voor te lichten dat cannabis slechts symptoomverlichting geeft bij een deel van de patiënten. Daarnaast kan het middel ook bijwerkingen geven. Patiënten en artsen moeten vooral attent zijn op de bijwerking depressie, aangezien MS-patiënten door hun ziekte ook al een grotere kans op depressie hebben.

Veel vragen over gebruik

“In de dagelijkse praktijk ben ik veel MS-patiënten tegengekomen die positieve ervaringen hadden met het gebruik van cannabis op doktersrecept”, zegt Jos Lüers, apotheker bij Leef.nl. “Het gebruik ervan is echter niet zo eenvoudig als het slikken van een tabletje en vergt een uitgebreide instructie van de apotheek, zoals de juiste bereidingswijze van de cannabisthee. Zelfs neurologen die het middel regelmatig voorschrijven zijn vaak niet goed op de hoogte van de verschillende variëteiten cannabis en de wijze waarop patiënten het middel het beste kunnen gebruiken”, aldus Lüers.

Bron:

  • Summary of evidence-based guideline: Complementary and alternative medicine in multiple sclerosis, Vijayshree Yadav, et al., Neurology 25 March 2014

Heeft u een vraag over het gebruik van cannabis, dan sta ik tot u dienst

Jos Lüers - Apotheker

Alle producten voor 'Scootmobiel'


Bekijk producten (8)

Alle producten voor 'Wandelstokken'


Bekijk producten (44)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen