Cholesterolverlaging ook effectief bij vrouwen

13 januari 2015 - De effecten van cholesterolverlagende medicijnen zijn veel beter uitgezocht bij mannen dan bij vrouwen. Tot op heden was niet duidelijk of vrouwen evenveel baat hebben bij deze medicijnen als mannen om hun risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift the Lancet, blijkt dat cholesterolverlagers ook bij vrouwen het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Dat geldt zowel voor vrouwen die al een hart- en vaatziekte hebben als voor vrouwen die hierop een verhoogd risico hebben.

Hart- en vaatziekten

Bepaalde hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct, beroerte en etalagebenen, worden standaard behandeld met een cholesterolverlagend geneesmiddel. Een ophoping van het vettige cholesterol in een bloedvat kan zorgen voor een gehele of gedeeltelijke afsluiting van het bloedvat en daardoor deze aandoeningen veroorzaken. Cholesterolverlagers, zoals simvastatine, atorvastatine en rosuvastatine, verlagen met name de kans dat iemand opnieuw een hartinfarct of beroerte krijgt. Dit wordt secundaire preventie genoemd.

Primaire preventie

Wanneer iemand nog geen hart- en vaatziekte heeft, maar er wel meerdere risicofactoren zijn voor de ontwikkeling van een hart- en vaatziekte, kan ook worden gekozen voor behandeling met een cholesterolverlager. Deze risicofactoren zijn onder andere van het mannelijk geslacht zijn, roken, diabetes, hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte. Deze behandeling wordt primaire preventie genoemd.

Uit de nieuwe studie, waarbij de gegevens van 27 eerder uitgevoerde onderzoeken zijn samengevoegd en opnieuw geanalyseerd, blijkt dat vrouwen evenveel baat hebben bij een cholesterolverlager als mannen. Het gunstige effect geldt zowel voor de secundaire preventie als voor de primaire preventie. Op basis van deze nieuwe informatie zouden de behandelrichtlijnen voor (dreigende) hart- en vaatziekten aangepast moeten worden. Vrouwen komen daardoor eerder in aanmerking voor een cholesterolverlager dan nu in de praktijk gebruikelijk is.

Bron:

  • Keech A., et al., Efficacy and safety of LDL-lowering therapy among men and women: meta-analysis of individual data from 174?000 participants in 27 randomised trials, The Lancet, januari 2015


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen