COPD medicijn tiotropium mag nu ook bij astma worden gebruikt

6 oktober 2014 - Astma en COPD zijn de twee belangrijkste chronische luchtwegaandoeningen. Bij astma is er sprake van een overmatige reactie van de longen op prikkels, waardoor benauwdheidsaanvallen kunnen ontstaan. Bij COPD zijn de luchtwegen chronisch ontstoken, waardoor ze zijn vernauwd en er veel slijm wordt geproduceerd. Veel medicijnen worden voor beide ziektes gebruikt, maar in een andere volgorde. Het COPD middel tiotropium (Spiriva) is nu ook officieel goedgekeurd voor astma.
Tiotropium is een luchtwegverwijder. Het middel vermindert aanvallen van benauwdheid doordat het de verkramping in de luchtwegen opheft. Tiotropium mag worden gebruikt bij volwassenen met astma die momenteel behandeld worden met inhalatiesteroïden en andere luchtwegverwijders (sympaticomimetica) en die één of meer ernstige exacerbaties (longaanvallen) hebben doorgemaakt in het voorgaande jaar.
De toepassing van tiotropium bij astma is gebaseerd op een onderzoek dat onlangs werd gepresenteerd. Dit onderzoek toonde aan dat toevoeging van tiotropium bij patiënten met astma het risico op het optreden van een ernstige exacerbatie met een vijfde vermindert. Het risico op een astmaverslechtering verminderde met bijna een derde. Verder wordt de gemiddelde tijd tot de eerste ernstige exacerbatie bij volwassen astmapatiënten met bijna twee maanden verlengd. Toevoeging van tiotropium aan de bestaande medicatie bleek voor vergelijkbare bijwerkingen te zorgen als toevoeging van placebo.
Tiotropium is een zogenaamd inhalatie-anticholinergicum. De belangrijkste bijwerkingen van het middel zijn een droge mond, verstopping, duizeligheid, hoofdpijn en wazig zien.

Bron:

  • Nieuwsbericht Mednet 6 oktober 2014 Goedkeuring voor tiotropium bij astma


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen