Darmbacteriën maken pure chocolade gezond

24 maart 2014 - Cacao in pure chocolade heeft een beschermend effect op het hart doordat sommige bacteriën die behoren tot de ‘goede darmflora’ de cacao uit chocolade verwerken en omzetten in stoffen die een ontstekingsremmend effect op de hartspier hebben. Deze ontdekking werd gepresenteerd op een bijeenkomst van de American Chemical Society, de grootste wetenschappelijke organisatie ter wereld .

De gezondheid bevorderende effecten van cacaopoeder zijn al langer bekend en onder andere bewezen in de Zutphen Ouderen Studie. Uit deze studie is gebleken dat een dagelijkse dosis van 4 gram pure cacao een gunstig effect heeft op de bloeddruk, de bloedvaten en het overlijden aan hart- en vaatziekten. Vermoed werd dat dit effect te danken is aan de antioxidanten (flavonoïden) in cacao. Aangezien ook bekend is dat deze moleculen slecht worden opgenomen was de exacte werking nog onduidelijk.

Fermentatie door melkzuurbacteriën

In een model van het spijsverteringskanaal bootsten de onderzoekers de vertering van cacaopoeder na. De onverteerde resten, waaronder polyfenolische antioxidanten en voedingsvezels, werden vervolgens gefermenteerd door een menselijke darmbacteriën. Uit het experiment bleek dat de grote moleculen die moeilijk door het lichaam kunnen worden opgenomen door bacteriën als Bifidobacterium en Lactobacillus worden afgebroken tot kleinere moleculen. Deze kleinere moleculen worden beter opgenomen en vertonen een ontstekingsremmende werking.

Prebiotica

Hoofdonderzoeker John Finley verwacht dat het toevoegen van prebiotica het gunstige effect op de gezondheid nog vergroot. “Prebiotica zijn niet-opneembare koolhydraten die de groei van ‘gunstige darmflora’ bevorderen. Hierdoor zouden de polyfenolen uit cacao nog beter omgezet kunnen worden in opneembare ontstekingsremmers”, verklaart Finley. Prebiotica komen onder andere voor in knoflook, volkorenproducten en fruit. Veel probiotica producten bevatten ook prebiotica.

Bron:

  • persbericht www.acs.org The precise reason for the health benefits of dark chocolate: mystery solved 18 March 2014

Alle producten voor 'Probiotica'

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen