Diarree bij de hond

De oorzaken voor acute diarree bij de hond komen voor een groot deel overeen met die bij de kat. In het artikel “diarree bij de kat” kunt u lezen over de kenmerken van diarree en waar u rekening mee moet houden bij diarree die snel ontstaat.
Chronische diarree bij de hond heeft andere kenmerken dan diezelfde aandoening bij de kat.

Oorzaken van chronische diarree bij de hond

Als uw hond gedurende langere tijd (10 dagen) diarree blijft houden, of wanneer de diarree weggaat en weer terugkomt, kunnen we spreken van chronische diarree. Bij de hond is dit een veel voorkomend probleem met een aantal specifieke oorzaken.

Voedselallergie

Naast huidproblemen kan de hond ook darmproblemen krijgen door een voedselallergie. Sommige honden krijgen beide. Door middel van een eliminatiedieet kan er geprobeerd worden uit te vinden voor welk eiwit de hond allergisch is. Bij sommige honden werkt een hypoallergeen voer. Bij honden met voedselallergie is het een kwestie van uitproberen wat het beste resultaat geeft.

Exocriene pancreas insufficiëntie (EPI)

De alvleesklier geeft niet voldoende enzymen af die nodig zijn voor de vertering. De voeding wordt niet voldoende afgebroken waardoor de hond de voedingsstoffen niet op kan nemen, en de voeding bacteriegroei stimuleert verderop in de darm. Honden met EPI zijn vaak mager met een slechte vacht en hebben vettige diarree met voedseldelen erin. De diagnose wordt gesteld door bloedonderzoek en onderzoek van de ontlasting. EPI kan behandeld worden met poeders die de enzymen vervangen die de alvleesklier normaal gesproken maakt.

Chronische colitis

Een ontsteking van de dikke darm. De oorzaak is niet altijd duidelijk en niet iedere hond krijgt dezelfde mate van diarree. Dikke darm diarree karakteriseert zich door vaak beetjes slijm en/of bloed bij de ontlasting, geen waterdunne ontlasting maar wel vloeibare, kleine beetjes ontlasting verdeeld over de dag. Overgroei van bepaalde bacteriën die in de normale darmflora thuis horen zorgen voor een verstoring in de werking van de dikke darm. Om de darm tot rust te brengen kan een hypoallergeen voer helpen.

Irritable bowl syndrome (IBS)

Dit syndroom is waarschijnlijk stress gerelateerd. Honden met IBS hebben niet constant diarree, maar aanvalsgewijs. Tussen aanvallen door hebben ze geen problemen met de darm. De diagnose wordt gesteld door andere oorzaken uit te sluiten, er is geen bewijzende test voor IBS. Omdat de darm de ontlasting veel te snel laat passeren (spastische darm) kan een dieet met weinig vet en veel vezels helpen de beweging van de darm tot rust te brengen.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen