Een niezend konijn

Een konijn is eigenlijk nooit ‘verkouden’. Niezen bij het konijn gaat meestal gepaard met een snotneus, vieze oogjes en vieze pootjes door het poetsen van de neus. De dierenarts zal het konijn helemaal nakijken.

Er zijn verschillende aandoeningen waar men in het geval van een niezend konijn aan kan denken. En die oorzaak ligt niet altijd in de luchtwegen.

Piet Hellemans - Veterinair consultant en freelance dierenarts

Oorzaken niezend konijn?

  • Gebitsproblemen: bij konijnen komen regelmatig abcessen voor aan de kieswortels en in de bijholtes. De viezigheid komt dan via de neus naar buiten.
  • Een bacteriële infectie van de luchtwegen. Er zijn eigenlijk twee veelvoorkomende bacteriële aandoeningen. Een (combinatie)infectie met de bacteriën bordetella bronchiseptica en pasteurella multocida beperkt zich soms tot de neus en ogen, maar kan ook ernstigere ziekteverschijnselen geven als longontsteking en oorontsteking. In de volksmond wordt deze ziekte ‘snot’ genoemd. Bij de ernstigere vorm kan het dier ook benauwd worden, stoppen met eten en koorts krijgen.
  • Luchtvervuiling door ammoniak of stof.
  • Stukjes hooi of stro in de neusgangen.

Wat te doen?

Snot gaat niet vanzelf over en het is dus ook aan te raden om met het konijn naar de dierenarts te gaan. Deze kijkt naar het gebit en de neus van het dier en maakt eventueel een röntgenfoto van gebit en longen om te bepalen of daar ook problemen spelen. Als het een bacteriële infectie betreft wordt er een antibioticakuur voorgeschreven. Als deze aanslaat kan het konijn weer volledig genezen. Soms blijft er een bijgeluid vanuit de neus hoorbaar, dit heet dan ‘chronisch snot’.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen