De eikenprocessierups is extreem vroeg dit jaar

8 april 2014 - Dankzij het vroeg invallende voorjaar is de eikenprocessierups dit jaar extreem vroeg gesignaleerd. De brandharen van de rups kunnen, wanneer ze loslaten, zorgen voor ademhalingsproblemen, ontstoken ogen, jeuk en zelfs koorts en longontsteking.

De losgelaten brandharen van de eikenprocessierups kunnen voor verschillende gezondheidsklachten zorgen

Levenscyclus

De eikenprocessierups overwintert als ei. In het voorjaar kruipen de rupsen uit het ei. Zodra ze uit het ei komen lopen de rupsjes al in processie achter elkaar aan. Jonge rupsjes hebben bladknoppen of eikenbladeren nodig en moeten daarom rond het moment van de bladontplooiing van de eik uit het ei komen. Komen ze te vroeg uit hun ei, dan kunnen ze ongeveer vier weken zonder voedsel overleven, maar lopen dan wel meer kans om door vogels te worden opgegeten.

Effecten op de gezondheid

De losgelaten brandharen van de eikenprocessierups kunnen voor gezondheidsklachten zorgen. De reacties die op kunnen treden na contact met de brandharen zijn zeer divers. Er kunnen lokale klachten optreden van de huid, ogen en bovenste luchtwegen, maar ook algemene klachten, zoals koorts en een gevoel van malaise komen voor.

Huid

Wanneer de brandharen in contact komen met de huid ontstaat binnen acht uur een pijnlijke rode en jeukende huiduitslag. De pukkeltjes, bultjes en vochtblaasjes komen meestal voor in de nek, op het gezicht en op de onderarmen en -benen. Zonder behandeling verdwijnen de klachten binnen twee weken, mits geen herhaald contact optreedt. Dan kunnen de reacties veel heftiger zijn.

Ogen

Brandharen die in ogen terechtkomen, veroorzaken binnen één tot vier uur een pijnlijke irritatie met zwelling, roodheid en jeuk. Soms dringen de haartjes dieper het oog binnen en kunnen zij, ook zonder aanvankelijke verschijnselen, op den duur ernstige knobbelvormige oogontstekingen geven. Indien de brandharen blijven zitten, zullen de klachten blijven bestaan. Om eventuele blindheid te voorkomen, zullen de brandharen operatief moeten worden verwijderd. Oogklachten door blootstelling aan de brandharen van de eikenprocessierups komen veel minder vaak voor dan huidklachten, slechts in een paar procent van de gevallen.

Luchtwegen

Na inademing kunnen de brandharen klachten geven die lijken op een neusverkoudheid. Hierbij is het slijmvlies van de bovenste luchtwegen geïrriteerd of ontstoken. Ook keelpijn en slikproblemen kunnen hierbij voorkomen en in sommige gevallen kortademigheid. In vergelijking met huidklachten komen luchtwegklachten ten gevolge van de brandharen van de eikenprocessierups maar weinig voor.

Algemene klachten

Naast lokale klachten kunnen zich ook algemene klachten voordoen, zoals koorts, algeheel gevoel van malaise, duizeligheid en braken. Een vermindering van het woon- en recreatiegenot en een beperking van de bewegingsvrijheid kan door sommige mensen als zeer vervelend worden ervaren en kan zelfs psychische gevolgen hebben.

Behandeling van klachten

Over het algemeen verdwijnen de symptomen spontaan binnen enkele dagen tot weken. Verdere verspreiding van de brandharen over het lichaam en verergering van ontstekingsreacties kan worden voorkomen door de huid en de ogen goed te spoelen met water. Een snelle en effectieve manier om de brandharen van de huid te verwijderen, is door deze te ‘strippen’ met plakband. Probeer vooral niet te krabben of te wrijven. Omdat de brandharen moeilijk uit besmette kleding zijn te verwijderen, kunt u deze het beste wassen in de wasmachine op 60°C met wasmiddel.
Bij lichte symptomen is behandeling met geneesmiddelen over het algemeen niet nodig. Bij hevige jeuk kunnen jeukstillende crèmes of gel verlichting geven. Indien de huiduitslag en/of de jeuk ernstig is, kan de huisarts een corticosteroïd-crème voorschrijven. Lokale behandeling met antihistaminica wordt afgeraden, omdat allergische reacties hierbij regelmatig voorkomen. Een behandeling met antihistaminica in tabletvorm kan wel worden overwogen, alhoewel ook hierbij twijfels bestaan over de effectiviteit. Over het algemeen herstelt een ongecompliceerde ‘rupsenziekte’ (erucisme) na enige dagen tot weken.

Bron:

  • Kenniscentrum eikenprocessierups


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen