Gemakkelijk pillen innemen

17 december 2014 - Veel mensen vinden het lastig om tabletten en capsules door te slikken. Zeker wanneer ze wat groter zijn, kunt u het gevoel krijgen dat ze blijven steken in uw keel. Dit kan zorgen voor kokhalzen en angst om te stikken. Voor het gemakkelijker doorslikken van medicijnen doen verschillende tips de ronde. In een Duits onderzoek is nu uitgezocht welke methode de beste is.

Flesje water methode

Bij de flesje water methode legt u de tablet op de tong en zet een plastic flesje water aan de mond, de lippen stevig om de opening. Met een slok water, zonder lucht, spoelt de tablet naar binnen.

Hoofd voorover methode

Bij de hoofd voorover methode legt u een capsule op de tong en neemt een slokje water, maar slikt deze pas door als de kin naar de borst is gekanteld.

Instructie

Aan de 151 deelnemers van het onderzoek werd gevraagd verschillende placebo tabletten en capsules in alle soorten en maten op hun eigen manier in te nemen. Daarna kregen zij instructie voor de flesje water methode of de hoofd voorover methode en moesten ze de tablet of capsule die het moeilijkst in te nemen was opnieuw doorslikken.
De twee technieken vereenvoudigden het slikken van grote en zeer grote tabletten en capsules volgens de deelnemers aanzienlijk. De methode met het flesje water werd door 89 procent als belangrijke verbetering gezien, de hoofd voorover methode door maar liefst 97 procent. Het doorslikken van het medicijn met de nieuwe methode lukte de meeste deelnemers de eerste keer. De capsules of tabletten bleven zelden steken en er was minder sprake van een onplezierig gevoel in de keel. Bijna alle deelnemers zeiden de nieuwe slikmethoden voortaan te gaan hanteren.
Op basis van ervaringen lijkt de flesje water methode het meest geschikt om grote tabletten door te slikken. Voor het doorslikken van grote capsules kan het beste de hoofd voorover methode worden gebruikt. Deze ervaringen worden bevestigd door de resultaten van dit onderzoek. Mocht u ook met deze methoden problemen blijven ondervinden met het doorslikken van uw medicijnen, dan kunt u eens proberen deze met een dikke vloeistof in te nemen. Ook het vergruizen van tabletten of het openmaken van een capsule is soms een mogelijkheid. Overleg wel met uw apotheker of dat bij uw medicijnen kan.

Bron:

  • Schiele J.T., Schneider H., et al., Two Techniques to Make Swallowing Pills Easier, Ann Fam Med 2014;12(6):550-552


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen