Nieuws: Consumenten weten niet genoeg van medicijngebruik

De kennis van de Nederlandse consument over pijnstillers is onvoldoende. Dit blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
Pijn is een alarmsignaal. Het heeft een nuttige functie om u te waarschuwen dat er iets aan de hand is: een verwonding, een ontsteking of een ziekte. Hierdoor wordt erger voorkomen en gaat u of uw arts onderzoek doen naar de oorzaak van de pijn. Om de pijn te verlichten zijn eenvoudige pijnstillers die relatief veilig zijn, zonder recept te kopen bij een apotheek of drogist. Zwaardere pijnstillers of pijnstillers die meer wisselwerkingen met andere geneesmiddelen kunnen geven, worden alleen op recept verstrekt.
De belangrijkste groepen pijnstillers zijn paracetamol, de ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) zoals ibuprofen en de opioïden. Het is af te raden om bepaalde pijnstillers te combineren. Tevens komt het regelmatig voor dat mensen een te hoge dosis paracetamol innemen, zo blijkt uit het onderzoek van IVM.
“Wanneer iemand met pijn een vrij te verkrijgen pijnstiller koopt, zonder voorkennis van de wisselwerking, kan dit voor problemen zorgen,” aldus Apotheker Jos Lüers. “NSAID’S zoals ibuprofen, dicolofenac en naproxen mogen vrij worden verkocht. Toch is het gebruik van deze groep pijnstillers de meest voorkomende oorzaak van ziekenhuisopnames door gebruik van medicijnen. Jaarlijks worden rond de 3000 mensen opgenomen in het ziekenhuis na gebruik van NSAID’S.”
Het is volgens apotheker Jos Lüers van Leef.nl van belang dat er meer aandacht komt voor het gebruik van vrij te verkrijgen pijnstillers en de combinatie met andere medicijnen. “Als consumenten pijnstillers zonder recept enkel aanschaffen bij de (online) apotheek, kan veilig gebruik met andere medicatie gegarandeerd worden.”

Bron:

www.drogistensite.nl


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen