Tip voor medicatie bij migraine

15 november 2013 - Bonzende hoofdpijn aan één kant van het hoofd. Licht, geuren en geluiden zijn onverdraaglijk en maken u hondsberoerd: migraine, een van de ergste hoofdpijnen die er zijn. Ongeveer 1 op de 4 vrouwen en 1 op de 13 mannen heeft er last van en krijgt gemiddeld éénmaal per maand een migraineaanval.
Tegen migraineaanvallen zijn verschillende medicijnen beschikbaar. In eerste instantie wordt geprobeerd met een eenvoudige pijnstiller als paracetamol, eventueel aangevuld met een middel tegen de misselijkheid, de aanval onder controle te krijgen. Bij onvoldoende effect wordt in plaats van paracetamol een ontstekingsremmende pijnstiller als ibuprofen of diclofenac voorgeschreven. Wanneer ook deze combinatie onvoldoende werkt, worden specifieke migrainemiddelen, de triptanen zoals bijvoorbeeld sumatriptan, voorgeschreven.
In een nieuw onderzoek is het effect van de combinatie van sumatriptan met een anti-misselijkheidsmiddel vergeleken met sumatriptan alléén voor de behandeling van een migraineaanval. Het bleek dat de combinatie zorgde voor een snellere en betere verlichting van de hoofdpijnklachten. De hoofdpijn kwam ook minder vaak terug binnen 2 uur tot 2 dagen na het nemen van de medicijncombinatie. Wél veroorzaakt de combinatie meer slaperigheid als bijwerking.
Tot een directe verandering voor het beleid in Nederland zal dit onderzoek niet leiden. Het misselijkheidsmiddel waarmee dit Iraanse onderzoek is uitgevoerd, promethazine, wordt bij ons niet gangbaar tegen misselijkheid gebruikt. Verder onderzoek naar de combinatie van migrainemiddelen met gangbare misselijkheidsmiddelen is dus eerst nodig.

Bron:

  • Asadollahi S et al., Promethazine Plus Sumatriptan in the Treatment of Migraine: A Randomized Clinical Trial, Headache 2013 Nov 1


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen