Nieuws: Opvallend veel tekenbeten in de achtertuin

Beten van teken en de mogelijk daaruit voorkomende Lymeziekte vormen een groeiend probleem voor de gezondheidszorg. Tussen 1994 en 2009 verdrievoudigde het aantal personen dat vanwege de gevolgen van een tekenbeet naar de huisarts gaat. Een veranderend natuurbeleid, waarbij de natuur vaak ongerept wordt gelaten, zorgt voor een toename van het aantal in het wild levende dieren, maar ook voor een toename van het aantal teken dat ze bij zich dragen.
Nederlandse onderzoekers hebben tussen 2006 en 2010 gegevens verzameld over de plaatsen waar mensen een tekenbeet opliepen en publiceerden de gegevens in oktober 2013. Ze kwamen tot de verrassende conclusie dat de tuin nĂ¡ het bos op de tweede plaats staat van plekken waar mensen een tekenbeet opliepen. In duinen, weilanden en moerassen kwamen tekenbeten beduidend minder vaak voor. Om het risico op een tekenbeet te verminderen zouden er specifieke voorlichtingscampagnes gericht op (ouders van) kinderen die spelen in tuinen en mensen die graag tuinieren moeten komen, aldus de onderzoekers.
Grofweg een kwart van de teken is besmet met de bacterie die Lymeziekte veroorzaakt. Er zijn testen verkrijgbaar waarmee u eventueel kunt onderzoeken of de teek die u gebeten heeft besmet is. Wanneer de teek binnen 24 uur van de huid is verwijderd, is de kans dat u eventueel door de bacterie wordt besmet vrijwel nihil. Belangrijk is wel dat u de teek op de juiste manier heeft verwijderd. Dit kan met speciale tekentangen. Bij een teek die langer dan 24 uur, maar korter dan 72 uur op de huid heeft gezeten, wordt sinds kort een eenmalige preventieve antibioticumdosis aanbevolen. Heeft de teek langer gezeten, dan zit er niks anders op dan afwachten of zich na enkele dagen tot weken een kenmerkende rode ring rondom de tekenbeet ontwikkeld. In dat geval dient u contact met de huisarts op te nemen.
Het is goed om er bij stil te staan dat u niet alleen in de ongerepte natuur tekenbeten op kunt lopen, maar ook in uw eigen achtertuin risico loopt. Met een goede inspectie van uw lichaam en het correct en tijdig verwijderen van een teek, vormt het beestje geen bedreiging voor uw gezondheid.

Bron:

  • http://www.ntvg.nl/


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen