Pepermuntolie effectief bij klachten prikkelbaredarmsyndroom

12 november 2013. Naar eigen zeggen heeft één op de 5 á 6 vrouwen en een iets lager percentage van de mannen in Nederland met regelmaat of altijd last van het prikkelbaredarmsyndroom ofwel IBS. Het syndroom veroorzaakt langdurig klachten als buikpijn en ontlastingsproblemen. Een oorzaak kan niet worden gevonden en een goede behandeling ontbreekt. Volumevergrotende laxeermiddelen kunnen bij verstoppingsklachten enige verlichting geven, evenals een vezelrijk dieet. Voor ernstige pijn door krampen worden soms krampremmende middelen (spasmolytica) zoals mebeverine en butylscopolamine voorgeschreven.
Omdat er aanwijzingen zijn dat pepermuntolie de klachten bij prikkelbaredarmsyndroom kan verlichten, hebben Canadese onderzoekers alle onderzoeken die hiermee zijn gedaan opnieuw op een rijtje gezet. Ze selecteerden negen gecontroleerde studies met in totaal 726 patiënten die of een neppil (placebo) of een gecoate vorm van een capsule met pepermuntolie kregen. De pepermuntoliecapsules werkten beter dan placebo bij een gebruiksduur van ten minste twintig dagen. Wél kwamen in de pepermuntoliegroep wat meer maagklachten voor. De onderzoekers concludeerden dat pepermuntoliecapsules een effectief en veilig middel zijn voor de behandeling van prikkelbaredarmsyndroom. Daarnaast vonden ze dat de behandeling met pepermuntoliecapsules ook in onderzoek zou moeten worden vergeleken met andere medicijnen die bij IBS gebruikt worden.

Omdat de werking van menthol, het werkzame bestanddeel uit pepermuntolie, vermoedelijk berust op het verminderen van spanning van het spierweefsel van de darmen moet het daarvoor met de darmwand in contact komen. Om te voorkomen dat menthol al in de maag wordt vrijgegeven en opgenomen moet de pepermuntolie daarom bij voorkeur worden ingenomen in capsules of tabletten die een coating hebben die bestand is tegen maagzuur. Bij de keuze van het product dat u wilt gebruiken is het belangrijk daarmee rekening te houden, aldus Leef.nl apotheker Jos Lüers.

Bronnen:

  • NHG Standaard Prikkelbaredarmsyndroom
  • Khanna R., Macdonald J.K., Peppermint Oil for the Treatment of Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis, J Clin Gastroenterol


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen