Glutenvrij dieet verhoogt kans op depressie niet

11 mei 2015 - Mensen met de chronische darmziekte coeliakie hebben een tweemaal zo grote kans om depressief te worden. Men ging er van uit dat dit mogelijk wordt veroorzaakt door het strikte glutenvrije dieet dat bij deze ziekte gevolgd moet worden. Hierdoor zou een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kunnen ontstaan. Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum blijkt nu dat het glutenvrije dieet niet de oorzaak van de grotere kans op een depressie is.

Tryptofaan

Bij een depressie is er sprake van een verminderde hoeveelheid neurotransmitters in bepaalde gedeelten van de hersenen. Neurotransmitters zijn boodschapperstoffen in de hersenen die zorgen voor de overdracht van signalen van de ene zenuw naar de andere. Neurotransmitters, zoals serotonine, dopamine en noradrenaline worden door het lichaam gemaakt uit het essentiële aminozuren, waarvan tryptofaan de belangrijkste is. Essentiële aminozuren komen in relatief grote hoeveelheden in tarweproducten voor. Mensen met een glutenvrij dieet eten echter geen tarweproducten. Een tekort aan tryptofaan in de voeding zou kunnen leiden tot een tekort aan neurotransmitter.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met coeliakie die een glutenvrij dieet volgen lagere bloedspiegels essentiële aminozuren hebben dan gezonde personen zonder glutenvrij dieet. De bloedspiegel van de essentiële aminozuren blijkt echter hetzelfde te zijn bij mensen met coeliakie met een depressie als bij coeliakie patiënten zonder depressie. Het glutenvrije dieet lijkt dus geen invloed te hebben op de kans om een depressie te krijgen.

Tekorten door glutenvrij dieet

Een glutenvrij dieet geeft wel een hogere kans op tekorten aan de mineralen ijzer en magnesium, vitamine B1, B6 en B11 (foliumzuur) en aan vezels. Aangeraden wordt om te kiezen voor glutenvrije producten die rijk zijn aan deze voedingsstoffen, zoals groente en fruit, peulvruchten, gedroogd fruit, noten, zaden en zilvervliesrijst. Ook kunnen (glutenvrije) voedingssupplementen worden gebruikt om tekorten te voorkomen of bestaande tekorten aan te vullen.

Bron:

  • Van Hees, N.J.M., Giltay E.J., et al., Essential amino acids in the gluten-free diet and serum in relation to depression in patients with celiac disease, PLoS One 10 17 april 2015

Van de nieuwste inzichten tot de beste producten. Wij hebben het voor u!

Alle producten voor 'Glutenvrije producten'


Bekijk producten (592)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen