Google werkt aan contactlens die bloedsuiker meet

17 januari 2014 - ICT bedrijf Google is bezig met de ontwikkeling van een contactlens die het bloedsuiker meet in traanvocht. Een prototype ervan, dat een alternatief kan worden voor de vingerprik, wordt nu getest.
Veel mensen met diabetes moeten meerdere malen per dag hun bloedsuiker meten. Dat moet nu nog met een soms pijnlijke vingerprik. De lens die Google heeft ontwikkeld bestaat uit twee contactlenzen met daar tussen een kleine draadloze chip, een miniatuur glucosesensor en een LED-lampje. De bedoeling is dat de chip een waarschuwing geeft zodra de bloedsuikerwaarde boven of onder een ingestelde waarde komt. De drager van de contactlens ziet dan het ingebouwde led-lampje branden en kan maatregelen nemen.
De sensor meet het bloedglucose iedere seconde. Omdat glucosespiegels in de loop van de dag sterk kunnen variëren, moeten veel mensen met diabetes meerdere malen per dag hun bloedsuiker meten. Dit is tijdrovend en pijnlijk. Een sensor die dit automatisch meerdere malen per dag doet en een signaal geeft wanneer de waarde niet in orde is, is daarom zeer wenselijk.
Een prototype van de lens wordt nu getest, maar is nog niet klaar voor massaproductie. Volgens Google duurt het nog wel enige tijd voordat de slimme lens op de markt kan komen. Het Diabetes Fonds juicht het initiatief van Google toe en is van mening dat dit echt het verschil kan maken voor mensen met diabetes. “Als dit lukt, wordt meerdere keren per dag in je vinger prikken verleden tijd", zegt Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds.

Bronnen:

  • www.diabetesfonds.nl
  • http://googleblog.blogspot.nl/2014/01/introducing-our-smart-contact-lens.html

Alle producten voor ''

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen