Griepprik biedt dit jaar weinig bescherming

9 februari 2015 - Dit jaar lijkt de griepprik echter beduidend minder goed te werken dan andere jaren. Ongevaccineerd is de kans om griep te krijgen iedere winter ongeveer 10 procent. Met een griepprik wordt deze kans verminderd naar 2 tot 3 procent. Daarnaast is de kans op complicaties van de griep waarschijnlijk kleiner.

Mutatie

Elk jaar in februari adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de samenstelling van het griepvaccin. Hierin zitten dit jaar drie onschadelijk gemaakte griepvirussen. Twee daarvan komen inderdaad overeen met de virussen die op dit moment rondwaren. Het derde virus, de A(H3N2)-variant, heeft in een deel van de gevallen sinds vorig jaar een mutatie ondergaan. Dit virus is verantwoordelijk voor ruim 8 op de 10 griepgevallen. Hierdoor biedt de griepprik dit jaar minder bescherming dan andere jaren en krijgen veel meer mensen griep.

Het beste advies en de beste producten bij griep en verkoudheid vindt u op Leef.nl.

Alle producten voor 'Griep & Verkoudheid'


Bekijk producten (278)

Antivirale middelen

De griep is vooral een risico voor ouderen en mensen met een chronische aandoening, zoals hart- en vaatziekten, longziekten, diabetes en kanker. Er zijn geen medicijnen tegen griep. Antibiotica helpen ook niet, omdat deze bacteriën bestrijden en geen virussen. Sommige antivirale middelen hebben een beperkte werking tegen griep. Wanneer ze op tijd worden gegeven verkorten ze de duur van de griep enigszins en kunnen de ernst van de griep verminderen. Ouderen en mensen met chronische aandoeningen waarbij de kans op complicaties van de griep groter zijn, kunnen met hun arts overleggen of het gebruik van deze middelen voor hen zinvol is.

Symptoomverlichting

Om de symptomen van griep te verlichten, kunt u bij koorts en pijn paracetamol nemen, maximaal acht tabletten van 500mg per dag. Ook zijn er drankjes en tabletten om hoest en kriebelhoest te verlichten, middelen om een zere keel te verzachten en middelen om een einde te maken aan een verstopte neus. Veel drinken is ook belangrijk. Bij hoge koorts raakt u namelijk veel vocht kwijt. Zorg daarom dat u voldoende drinkt om dit aan te vullen.

Alle producten voor ''

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen