Haarballen bij katten

Katten verliezen het hele jaar door haar. Van nature zijn er twee ruiperiodes, maar omdat katten onder invloed van kunstlicht en verwarming leven kan het natuurlijke ruiproces over het hele jaar verspreid plaatsvinden. Doordat katten zichzelf goed schoonhouden krijgen ze altijd haar binnen. Dit hoeft geen probleem te zijn want het haar kan via de ontlasting het lichaam weer verlaten of, ongeveer 1 keer per maand, als haarbal uitgebraakt worden.

Een goede vachtverzorging is het belangrijkste om te voorkomen dat de kat veel haren opneemt

Piet Hellemans - Veterinair consultant en freelance dierenarts

Het ontstaan van een haarbal

Haarballen zien er uit als langgerekte, bruine, natte pluizen. De haren klitten samen in de maag, totdat ze zo groot worden dat ze misselijkheid veroorzaken. Katten gaan dan vaak gras eten om de prikkeling van de maag nog wat te stimuleren. Op dat moment braakt de kat de haarbal uit, en begint het proces weer opnieuw. Als de haarbal buiten uitgebraakt wordt ziet u vaak niet dat de kat haarballen produceert.

Problemen?

Haarballen zijn een normaal verschijnsel, maar kunnen wel complicaties veroorzaken wanneer ze bijvoorbeeld te hard of te groot worden om uit te braken. De haarbal kan dan zorgen dat normale passage in de darmen niet meer mogelijk is, en moet in het ergste geval operatief verwijderd worden.

De volgende symptomen wijzen op het te veel eten van haren en op verstopping:

  • Harde ontlasting
  • Zichtbare haren in de ontlasting
  • Sloomheid
  • Braken zonder dat er iets uit de maag komt
  • Weinig eetlust

Wat kunt u doen om haarballen te voorkomen?

Een goede vachtverzorging is het belangrijkste om te voorkomen dat de kat veel haren opneemt. Eén of twee keer per week borstelen met een rubberen borstel verwijdert al veel haren die de kat anders op zou eten.
Een kat die binnen gehouden wordt, kan moeilijk gras eten om het braken op te wekken. U kunt voor deze katten kattengras binnen neerzetten. Het gras werkt ook als smeermiddel om de haarballen de darmen door te manoeuvreren.
Een vezelrijk dieet is erg belangrijk voor de werking en motiliteit van de darm. Veel merken kattenvoeding bieden een variant aan die helpt bij haarballen. Dit voer bevat extra veel vezels.
Ook zijn er pasta’s verkrijgbaar waar oliën in zitten die het passeren van haarballen soepeler laat verlopen. Deze pasta smeert u op de poot (dit zal de kat schoonwassen), of kunt u aan het voer toevoegen.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen