Hoe bedreigend is de Ebola epidemie in Afrika voor ons?

6 augustus 2014 - Momenteel woedt in Afrika de dodelijkste Ebola epidemie uit de recente geschiedenis. Het aantal slachtoffers door de huidige uitbraak nadert inmiddels de duizend en het aantal landen waarin besmette patiënten voorkomen groeit. Kan het virus ook richting Nederland komen?

Ebola is één van de meeste dodelijke virusinfecties, maar veroorzaakt desondanks relatief weinig slachtoffers

Wat is Ebola?

De veroorzaker van de ziekte Ebola is het ebolavirus. Tegen dit virus is nog geen specifiek vaccin, geneesmiddel of behandeling beschikbaar. De ziekteverschijnselen treden kort na besmetting op en beginnen met griepachtige symptomen. In de eerste week treden aantasting en bloedingen van de slijmvliezen op. Deze uiten zich in ontsteking van het oogbindvlies (conjunctivitis), slikklachten en bloedingen in het maag-darmstelsel. In de tweede week van de ziekte treedt ofwel herstel, ofwel een verdere verslechtering op. Bij verslechtering treden bloedstollingen door het gehele lichaam, orgaanfalen en shock op, meestal gevolgd door de dood in de tweede ziekteweek.

Hoe vindt besmetting plaats?

Het virus kan worden overgebracht door contact met lichaamsvloeistoffen, zoals bloed, speeksel, urine, ontlasting, zweet of sperma van levende of dode patiënten. Het virus wordt, anders dan bijvoorbeeld het griepvirus, niet via de lucht overgedragen, waardoor het minder makkelijk grote groepen mensen besmet.

Ebola epidemieën

Eens in de zoveel tijd is Ebola in het nieuws. Het virus circuleert voortdurend bij dieren. Vleermuizen zijn de meest waarschijnlijke bron. Zij kunnen andere dieren, zoals apen en antilopen infecteren. Wanneer mensen deze dieren onvoldoende verhit of rauw eten, kunnen ze worden besmet. Een uitbraak die enkele maanden aanhoudt is vaak het gevolg, waarna de uitbraak weer uitdooft. Soms treedt er jarenlang geen besmetting op.

Waar is de huidige Ebola uitbraak?

De Ebola epidemie die nu woedt in west-Afrika is in maart 2014 voor het eerst geregistreerd in Guinee. De besmettingen hebben zich vervolgens uitgebreid naar buurlanden Sierra Leone en Liberia. Doordat een geïnfecteerde patiënt naar Nigeria is gevlogen zijn in dat land nu ook besmettingen geregistreerd. Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben inmiddels hun internationale vluchten van en naar landen waar Ebola besmettingen voorkomen geschrapt. Behalve in Afrika is ook in het Aziatische Saoedi-Arabië een dode door Ebola gevallen.

Waardoor is de huidige uitbraak zo dodelijk?

Het ebolavirus is extreem dodelijk: 50 tot 90 procent van de geïnfecteerde mensen sterft. De huidige uitbraak is het gevolg van de meest gevaarlijke variant van het virus, het Zaïre ebolavirus. Aangezien deze uitbraak de eerste Ebola epidemie in dit deel van Afrika is, heeft het meeste medische personeel ter plaatse geen ervaring met de behandeling van en omgang met de zieken. Verder reizen mensen uit dit deel van Afrika meer, waardoor de kans op verspreiding van de besmetting wordt vergroot. Ook andere culturele factoren, zoals de wijze van omgang met de overledenen tijdens de begrafenis, het niet tijdig inroepen van medische hulp en problemen om de contacten van geïnfecteerden te achterhalen, dragen bij aan de verspreiding van het virus.

Bloeden patiënten met Ebola echt uit hun ogen?

Ja, een minder vaak voorkomend, maar herkenbaar en angstaanjagend symptoom van de infectie is bloedingen uit diverse lichaamsopeningen, zoals ogen, oren, neus, mond en anus. Patiënten overlijden echter meestal niet aan deze bloedingen, maar aan het uitvallen van meerdere organen, waaronder de lever, nieren en het zenuwstelsel.

Waardoor is het ebolavirus zo dodelijk?

Het gevaar van het ebolavirus schuilt vooral in de eigenschap dat het ongrijpbaar lijkt te zijn voor het menselijk immuunsysteem. Witte bloedcellen, die normaal gesproken indringers moeten aanpakken, gaan juist zelf ten gronde door het ebolavirus, waardoor het immuunsysteem ernstig wordt verzwakt. In dat opzicht lijkt het ebolavirus enigszins op het hiv-virus, dat ook schade toebrengt aan immuunsysteem. Ebola veroorzaakt naast een verzwakking van het immuunsysteem ook nog een zogenaamde massale beschadiging van bloedvaten, waardoor zowel interne als externe bloedingen kunnen optreden.

De kans op besmetting met Ebola in Nederland is vrijwel nihil

Hoe groot is de kans dat Ebola naar Nederland komt?

Omdat het virus niet zo gemakkelijk van mens tot mens wordt overgedragen als bijvoorbeeld het griepvirus is de kans op een pandemie met grote aantallen besmettingen waarbij meerdere continenten worden aangedaan klein. In Nederland, de rest van Europa en de Verenigde Staten zullen patiënten met symptomen van Ebola, zoals bloedingen, onmiddellijk worden geïsoleerd en behandeld. Ook zullen de contacten van de besmette persoon worden nagegaan en worden geïsoleerd totdat duidelijk is dat ze niet zijn besmet. Hierdoor wordt verdere verspreiding tegengegaan. De kans dat u in Nederland wordt besmet met het ebolavirus is daardoor vrijwel nihil. Specifieke voorzorgsmaatregelen tegen het virus worden dan ook niet aanbevolen. Regelmatig uw handen wassen is wel aantoonbaar effectief tegen het oplopen van allerlei andere virussen.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen