Hoefproblemen bij paarden

De hoeven van het paard worden elke dag zwaar belast. Het is dan ook erg belangrijk dat de hoeven van het paard in goede conditie blijven. Hoefproblemen bij het paard door allerlei oorzaken komen heel vaak voor. Enerzijds door problemen met de kwaliteit van de hoef zelf, anderzijds door ziekten die elders in het lichaam spelen, maar tot uiting komen in de hoef, zoals hoefbevangenheid.

Oorzaken hoefklachten

De hoef is van binnenuit opgebouwd uit de lederhuid, de lamellen (die de lederhuid en de hoefschoen aan elkaar verbinden) en de hoornen hoefschoen. Een vermindering van de kwaliteit van het hoorn kan als resultaat hebben dat er scheuren en barsten in de hoef ontstaan. De hoef is dan vaak te droog. Het bijvoeren van een supplement op basis van biotine kan de kwaliteit van het hoorn aanzienlijk verbeteren. Roep de hulp van uw hoefsmid in, hij kan het paard zo bekappen of beslaan dat er zo min mogelijk verdere schade optreedt.

Beschadigingen van buitenaf, zoals nageltred of betrapping van de achterkant van de hoef (balbetrapping), kunnen aanleiding geven tot ontstekingen in de hoef en kreupelheid. Uw dierenarts en hoefsmid kunnen u helpen.

Een scherp voorwerp dat door de zool van de hoef boort kan zorgen voor een hoefzweer. Het paard wordt acuut ernstig kreupel (staat op drie benen) en de hoef is erg warm. Er zit pus in de hoef dat niet weg kan. Wanneer er een gaatje in de hoef gemaakt wordt is de pijn bijna direct over.

Hoefbevangenheid

Er zijn verschillende ziekten waardoor als bijverschijnsel hoefbevangenheid kan optreden. De lamellen raken ontstoken waardoor er vocht en ontstekingsmateriaal tussen de lederhuid en hoefschoen komt te zitten. Dit geeft heel veel pijn en kan voor onomkeerbare schade aan de hoeven zorgen. Pony’s hebben meer kans om hoefbevangen te raken. Hoefbevangenheid komt meestal voor aan de voorbenen. Het is te herkennen aan de typische stand die het paard aanneemt om de hoeven te ontlasten, het paard zal ook niet willen lopen.

De volgende aandoeningen (of situaties) komen redelijk vaak voor en geven een verhoogd risico op hoefbevangenheid

  • Insulineresistentie/equine metabolic syndrome: stofwisselingsziekte die kenmerken van diabetes type 2 heeft.
  • Het in een keer eten van grote hoeveelheden koolhydraatrijk voer.
  • Infecties in de dikke darm.
  • Dysbacteriose van de dikke darm door antibiotica.
  • Langdurige behandeling met corticosteroïden.

Ook door overbelasting van een been, bijvoorbeeld wanneer het andere been kreupel is en ontlast wordt, kan hoefbevangenheid ontstaan.

Piet Hellemans - Veterinair consultant en freelance dierenarts


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen