Hoesten bij paarden

Een droog kuchje bij het rijden of juist heftige hoestbuien op stal? Hoesten is een symptoom dat veel verschijningsvormen kent. Hoesten is een afweerreflex dat wordt opgewekt in de bronchiën, luchtpijp, het strottenhoofd of de keel. Het kan verband hebben met overmatig slijm in de luchtwegen dat eruit gewerkt moet worden door de trilharen, schade door een ontsteking, maar ook getriggerd worden door een allergische reactie. Hoe dan ook is hoesten iets dat altijd verder onderzocht moet worden.

Welke soort hoest?

Hoesten kan op verschillende momenten voorkomen en er zijn verschillende manieren waarop het paard hoest. Uw dierenarts wil waarschijnlijk graag weten hoe de hoest klinkt en wanneer het optreedt.

Het paard kan af en toe kuchen of hoestbuien krijgen. Klinkt het als een droge hoest of juist vochtig en heeft u het idee dat het paard iets ophoest? Heeft het paard ook neusuitvloeiing? En koorts? Misschien hoest het paard vaker op stal of juist wanneer u begint met rijden?

Hoesten in combinatie met koorts suggereert dat uw paard aan een infectie lijdt, die zich in één of meer delen van de luchtwegen bevindt.

Drs. Rosalie Lotstra - Diergeneeskundige

Infecties kunnen veroorzaakt worden door onderstaande verwekkers.

  • Bacteriën en virussen: koorts, pijnlijke hoest, algeheel ziek, soms een vieze neusuitvloeiing.
  • Een voorbeeld is een infectie met het rhinopneumonie-virus.
  • Schimmels.
  • Parasieten.

Oorzaken van hoest

In de meeste gevallen hoesten paarden zonder dat ze daarbij koorts hebben. Problemen die veel gezien worden bij paarden, zijn ontstekingen van de longen door een allergische reactie op schimmelsporen en stof die zich in de lucht bevinden, of een voortdurende ontstekingsreactie na bijvoorbeeld een infectie met bacteriën of een virus. Deze aandoeningen heten respectievelijk Recurrent Airway obstruction (RAO) en Inflammatory Airway Disease (IAD). De schimmelsporen en stof komen uit stro en hooi en bij onvoldoende ventilatie van de stal ademt het paard deze in grotere hoeveelheden in. RAO is een ziekte waarbij dieren hoesten, moeite hebben met ademhalen en vaak neusuitvloeiing hebben. Paarden met RAO hoesten het meest wanneer ze op stal staan met stro en hooi om zich heen.

Paarden met dit soort luchtwegproblemen presteren minder goed in de sport. RAO kan wanneer het onbehandeld blijft en er geen veranderingen in het management plaatsvinden voor grote schade aan de longen zorgen (dampigheid).

Oorzaken voor hoesten die niet direct in de longen gelegen zijn, zijn hartproblemen, keel- en slikproblemen en processen die tegen de luchtwegen aandrukken, zoals abcessen en tumoren.

Diagnose

Uw dierenarts kan thuis al een inschatting maken van de locatie en aard van het probleem op basis van het vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek. Om een definitieve diagnose te stellen moet er echter vaak op de kliniek met een kleine camera in de longen gekeken worden. En eventueel moet een monster worden genomen van de cellen en bacteriën die in de longen aanwezig zijn. Dit door middels van een longspoeling.

Behandeling

Het is belangrijk om te weten wat er zich in de longen afspeelt, om de juiste behandeling in te kunnen zetten. Bij de behandeling van paarden die hoesten en koorts hebben, zal vaak ook antibiotica gebruikt worden (behalve als er een virus speelt). De behandeling van RAO en IAD kan pas beginnen wanneer er thuis aanpassingen worden gemaakt aan de huisvesting van het paard. De allergische reactie begint met het inademen van stof dat in hooi en stro zit, dit moest eerst verdwijnen voordat behandeling zin heeft. U kunt denken aan het veranderen van de bodembedekking van de stal naar bijvoorbeeld vlas of houtkrullen. En vaak moet het hooi van het paard natgemaakt worden voordat het aangeboden wordt. In een frisse stal staan, of veel buiten, is de beste oplossing voor deze patiënten.

Medicijnen die voor longproblemen bruikbaar zijn, zijn corticosteroïden (ontstekingsremmend), slijmoplossers, clenbuterol (zet luchtwegen open, waardoor ze beter schoon worden) en medicatie die geïnhaleerd moet worden. Bij paarden met veel slijm in de luchtwegen, dat ze zelf niet weggehoest krijgen, kan een kuur in een dampbox worden voorgeschreven. Het paard gaat in een box waar warme vochtige lucht wordt ingeblazen, dit helpt bij het schoon krijgen van de longen.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen