Huidbeschadiging door bestraling te voorkomen

18 februari 2014. Ernstige huidreacties door bestraling kunnen worden voorkomen door het aanbrengen van een dun transparant siliconenverband op de huid vanaf de eerste dag van de behandeling. Klinisch onderzoek uit Nieuw Zeeland heeft aangetoond dat deze methode tot goede resultaten leidt. De siliconenpleister biedt bescherming tegen de schurende werking van kleding of andere lichaamsdelen. Hierdoor kan de huid herstellen van de beschadiging in een ongestoorde omgeving.
Huidreacties komen veel voor bij patiënten die worden bestraald en variëren van lichte roodheid tot wonden met symptomen als pijn, een branderig gevoel en jeuk. Hoewel door de jaren heen vele huidverzorgingsproducten zijn getest in klinische studies, is geen ervan tot nu toe in staat gebleken om ernstige huidreacties volledig te voorkomen.
In het onderzoek werd de pleister vergeleken met een crème, bij 80 vrouwen die vanwege borstkanker werden bestraald. De pleister voorkwam in alle gevallen het ontstaan van vochtige huidschilfering, terwijl dit in een kwart van de gevallen bij de crème wel optrad. Daarnaast werd de ernst van de huidreactie met 92% verminderd.

Mepitel

De siliconenpleister met de merknaam Mepitel is ook in Nederland in de handel en wordt door artsen voorgeschreven voor de verzorging van allerlei oppervlakkige wonden, zoals drukletsels, oppervlakkige brandwonden en oppervlakkige huidletsels. Het kan ook helpen voorkomen dat de huid kapot gaat, zoals in bovenstaand onderzoek. 

Bron:

  • Herst P.M., Bennett N.C. et al., Radiotherapy and Oncology, published online 31 January 2014

Huidverzorging

“Huidklachten zijn een bekende bijwerking van bestraling”, aldus Jos Lüers, apotheker bij Leef.nl. “In het ziekenhuis zal men uw huid zo goed mogelijk proberen te beschermen. Daarnaast is het belangrijk om uw huid tijdens en ná bestraling goed te verzorgen met producten die de huid hydrateren, beschermen en repareren, maar die geen stoffen bevatten die de huid mogelijk kunnen irriteren of de werking van de bestraling beïnvloeden. Gebruik daarom alleen producten die specifiek bedoeld zijn voor gebruik na bestraling”.

In ons assortiment vindt u tips en adviezen voor klachten die bij de behandeling van kanker kunnen optreden.

Alle producten voor 'Kanker'


Bekijk producten (114)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen