Huidproblemen bij de hond

De lijst van huidziekten bij honden is eindeloos. Voor u als eigenaar is het daarom belangrijk om een aantal verschijnselen te kunnen herkennen. In dit artikel wordt besproken welke uitingen van huidziekten er zoal zijn en welke huidproblemen het meest voorkomen. In de kennisbank zijn meerdere artikelen te vinden over meer gegeneraliseerde aandoeningen waarbij de huid is betrokken, zoals voedselallergie, oorontsteking en atopie.

Verschijnselen huidziekten

  • haarverlies met kale plekken
  • jeuk (klapperen met de oren, likken en krabben)
  • roodheid van de huid
  • korsten en schilfers in de vacht of op de huid
  • wondjes, vochtig of droog
  • acuut rode zwellingen (urticaria)

Grofweg kunnen de oorzaken van huidziekten verdeeld worden in de volgende groepen:

  • parasieten
  • allergieën
  • schimmels en gisten
  • endocrinologische problemen

Parasieten

Veruit de meeste huidproblemen die men in de dierenartsenpraktijk ziet, worden veroorzaakt door vlooien. Vlooien veroorzaken jeuk en bij veel honden ook vlooienallergie. Deze honden zijn allergisch voor het speeksel van de vlo en er ontstaat een dermatitis (huidontsteking) als het dier gebeten wordt. Soms ziet u de vlooien zelf niet en is alleen de huidirritatie met kale plekken zichtbaar. Er zijn veel middelen verkrijgbaar in de vorm van poeders, druppels in de nek (spot-on), sprays en shampoos. Het is minstens zo belangrijk om de vlooieneitjes en larven die in huis liggen te bestrijden.

Bij honden met lang haar zie je ook nog wel eens hotspots. Dit zijn rode vochtige plekken, meestal achterop de rug of bij de oren, die heel snel opkomen. Ze jeuken ontzettend en in korte tijd kan de hond de plek helemaal openkrabben of -bijten.

Andere parasieten die problemen kunnen geven zijn (schurft)mijten en teken. Informatie over deze parasieten kunt u vinden in de gelijknamige artikelen in de kennisbank.

Alle producten voor ''

Bekijk alle producten >

Allergieën

Naast vlooienallergie komt ook voedselallergie vrij vaak voor bij de hond. De hond wordt geleidelijk allergisch voor een bestanddeel in het voer. Meer informatie hierover kunt u vinden in het artikel over voedselallergie. Atopie is een allergie voor pollen en huisstofmijt en dus vergelijkbaar met hooikoorts bij de mens.

Schimmelinfecties zijn ook besmettelijk voor mensen! Ringworm is waarschijnlijk de meeste voorkomende infectie die huisdiereigenaren van hun huisdier krijgen.

Piet Hellemans - Veterinair consultant en freelance dierenarts

Schimmels en gisten

Bij een ronde schilferige plek op de huid met wat minder haar, kan er sprake zijn van een schimmelinfectie of ringworm. Zo’n infectie kan gediagnosticeerd worden door microscopisch onderzoek, onderzoek met een speciale (Woodse) lamp of schimmelkweek. Schimmelinfecties worden overgedragen door direct contact tussen dieren, maar ook via kammen en borstels en het delen van een mand. Schimmelinfecties zijn ook besmettelijk voor mensen! Ringworm is waarschijnlijk de meeste voorkomende infectie die huisdiereigenaren van hun huisdier krijgen. Controleer uw eigen huid (en die van uw kinderen) dus ook goed!

Bovenstaande schimmels komen voor als primair probleem. Gisten zijn meestal secundair aan een ander probleem, dat wil zeggen dat ze pas voor problemen zorgen als de huid al beschadigd is door bijvoorbeeld krabben als gevolg van voedselallergie of atopie. Een veel voorkomende gist is malassezia, die te diagnosticeren is door een droge swab af te nemen. Deze gist heeft een typische geur.

Endocrinologische problemen

Dit zijn problemen die te maken hebben met de stofwisseling en hormoonhuishouding van het dier. Door een overmaat aan cortisol, dat in de bijnier wordt aangemaakt, kan de ziekte van Cushing (hyperadrenocorticisme) ontstaan. Een van de verschijnselen van deze ziekte is een typische kaalheid op de flanken en rug. Daarnaast krijgt de hond een wat dikkere buik, wat minder spieren en drinkt en plast hij veel. Bij een slecht werkende schildklier (hypothyreoïdie) ontstaan ook deze kale flanken.

Alle producten voor ''

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen