Inhalatiesteroïden lijken weinig effectief bij COPD

17 september 2014 - Aan COPD-patiënten die regelmatig ernstige verslechteringen van hun ziekte (exacerbaties) doormaken, worden vaak ontstekingsremmende inhalatiesteroïden voorgeschreven. Hoewel deze medicijnen hun nut hebben bewezen bij astma, staat de toegevoegde waarde bij COPD nog niet goed vast. Nieuw onderzoek laat zien dat stoppen met deze inhalatiesteroïden de kans op exacerbaties niet vergroot bij patiënten met ernstige COPD.

COPD

In Nederland hebben ruim 320.000 mensen de chronische longziekte COPD. Deze ziekte komt meestal voor bij mensen ouder dan 40 jaar en vrijwel uitsluitend bij (ex)-rokers. Rook of stofdeeltjes veroorzaken een langdurig aanhoudende (chronische) ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Typisch voor COPD is verder het optreden van exacerbaties. Een exacerbatie is een plots optredende verergering. Patiënten herstellen nooit volledig van een exacerbatie: er zal altijd een blijvende verergering van de situatie optreden. Exacerbaties zorgen voor een vergroot risico op ziekenhuisopnames en overlijden. Bij de behandeling van COPD is het voorkomen van exacerbaties daarom erg belangrijk.

WISDOM onderzoek

In het onderzoek, dat een jaar duurde en waaraan bijna 2.500 COPD-patiënten deelnamen, werd gekeken naar het risico op exacerbaties. De helft van de patiënten bleef twee verschillende luchtwegverwijders en een ontstekingsremmend geneesmiddel doorgebruiken. De andere helft stopte met de ontstekingsremmer, maar bleef de twee luchtwegverwijders wel gebruiken. Na een jaar bleek er geen verschil tussen beide groepen in de mate waarin exacerbaties voorkwamen.

Afbouwen

Het toevoegen van ontstekingsremmende inhalatiesteroïden aan de medicatie van COPD-patiënten lijkt dus geen effect te hebben. Bij COPD-patiënten die deze medicijnen wél gebruiken, zou overwogen kunnen worden hiermee te stoppen. De onderzoekers van deze studie doen de aanbeveling niet abrupt met de inhalatiesteroïden te stoppen, maar geleidelijk over een periode van drie maanden het gebruik af te bouwen.

Bron:

  • Magnussen H., Disse B., et al., Withdrawal of Inhaled Glucocorticoids and Exacerbations of COPD (WISDOM study), New Engl J Med 2014, 8 september


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen