Is Becel Pro-activ een geneesmiddel?

16 februari 2014. Voedselwaakhond foodwatch, bekend van onder andere het Nationaal schoolontbijt, is een e-mailactie begonnen om de cholesterolverlagende kunstboter Becel Pro-activ uit de schappen van de supermarkt te krijgen. Foodwatch wil met deze actie bereiken dat het product wettelijk als medicijn moet worden geëvalueerd, inclusief relevante studies naar de risico's en bijwerkingen op lange termijn. Becel Pro-activ is volgens foodwatch een medicijn en zou daarom uitsluitend op recept via de apotheek verkrijgbaar moeten zijn.
Becel Pro-activ bevat plantensterolen waarvan bewezen is dat ze het bloedcholesterol verlagen. Een verhoogd cholesterol vergroot uw kans op een hart- of vaatziekte, maar het is niet bewezen dat Becel Pro-activ het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Overigens is ook niet van alle cholesterolverlagende medicijnen die worden voorgeschreven deze risicoverlaging aangetoond.

Heeft foodwatch een punt?

Het klopt dat Becel Pro-activ bijdraagt aan een verlaging van het cholesterolgehalte, maar dat dit nog niet betekent dat het risico op een hart- of vaatziekte ook wordt verminderd. Wél wordt er een gezondheidsbevorderende werking gesuggereerd door onder andere het logo van de Hartstichting op de verpakking. Hierdoor zou het product ook gebruikt kunnen gaan worden door mensen, waaronder kinderen, die helemaal geen cholesterolverlaging nodig hebben en waarbij het zelfs kan zijn dat een te laag cholesterol schadelijk is. De angst van foodwatch dat dit kan gaan gebeuren wanneer het product zonder duidelijke afbakening van de beoogde gebruikersgroep in de schappen van de supermarkt ligt is terecht.
De eis van foodwatch dat Becel Pro-activ geëvalueerd moet worden als medicijn lijkt niet erg kansrijk. Van plantensterolen zijn tot op heden geen grote risico’s gebleken. Bovendien zitten deze werkzame stoffen ook in allerlei andere voedingsmiddelen die we dagelijks eten, zoals fruit, groente, plantaardige olie, noten en granen.

“Het is goed om bewust met uw gezondheid om te gaan en na te denken over gezonde voeding”, vindt Jos Lüers, apotheker bij Leef.nl. “Uzelf beschermen tegen bepaalde ziekten door uw voeding of voedingssupplementen heeft echter het meeste zin wanneer u ook daadwerkelijk tot de risicogroep voor deze ziekte behoort. Gebruik voedingsmiddelen of voedingssupplementen die actief uw cholesterol helpen te verlagen dus alleen wanneer u daadwerkelijk een verhoogd cholesterol heeft of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit kunt u bijvoorbeeld laten testen tijdens de Nationale Cholesterol Test Campagne”, aldus Lüers.

Bron:

  • www.foodwatch.nl

Alle producten voor 'becel pro activ'

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen