Jeuk bij de hond: voedselallergie en atopie

Jeuk en een rode huid. Dat zijn de eerste dingen die opvallen bij een hond met een allergische huidreactie. Niets is zo erg als jeuk, vooral als het voor lange tijd aanhoudt. Jeuk kan komen door problemen van buitenaf zoals parasieten, maar vaak wordt het veroorzaakt door een allergische reactie op normale dingen, zoals bestanddelen in het voer of pollen en stof in de lucht. Bij een allergische reactie reageert het immuunsysteem overdreven op bepaalde stoffen, die allergenen worden genoemd. Dit zijn meestal eiwitten die geen reactie uitlokken bij dieren zonder allergie.

Allergie kan acuut optreden waarbij zeer snelle zwelling te zien is van de huid, het gezicht of andere lichaamsdelen. Ook kunnen over het hele lichaam bulten ontstaan (urticaria). Zo’n reactie kan optreden als gevolg van contact met medicijnen, planten, bepaalde voeding of insectenbeten. In zeer zeldzame gevallen kan deze reactie benauwdheid of een shock veroorzaken.

Wanneer vlooienallergie is uitgesloten, is voedselallergie de volgende aandoening waar men aan moet denken.

Voedselallergie

Wanneer vlooienallergie is uitgesloten, is voedselallergie de volgende aandoening waar men aan moet denken. Naast jeuk kan de hond een stinkende huid hebben en vaak komen er oorontstekingen en andere infecties bij en verschijnselen van maag-darmklachten. Honden kunnen allergisch worden voor een deel van de voeding waar ze eerst wel tegen konden. Het gaat meestal om een eiwit van dierlijke oorsprong, van een diersoort specifiek. Om te bepalen welk eiwit dit is wordt er in overleg met uw dierenarts een zogenaamd eliminatiedieet samengesteld. Dit is een dieet waarbij uw hond tijdelijk alleen van een eiwitbron eet die het normaal niet krijgt, zoals geiten- of paardenvlees, totdat de allergische klachten verdwijnen. Dan kan men langzaam elementen van het oude dieet weer gaan voeren, totdat duidelijk wordt bij welke soort vlees de klachten weer gaan spelen. U kunt er ook voor kiezen een hypoallergeen dieetvoer te gaan voeren, hierin zijn alle dierlijke eiwitten ‘in stukjes geknipt’.

Atopie

Bij atopie heeft de hond niet het hele jaar door verschijnselen. Deze allergie is, net zoals hooikoorts, meer seizoensgebonden. Bij mensen zorgt de allergie voor pollen, huisstofmijt en bomen voor niezen en tranende ogen, terwijl honden er jeukklachten door krijgen. De meest bekende manier om atopie te diagnosticeren is door middel van een huidtest. Er worden verschillende stoffen in de huid geïnjecteerd om te checken of er een allergische reactie optreedt. Tegenwoordig is ook bloedonderzoek mogelijk. Er wordt dan in het laboratorium getest op antistoffen tegen bepaalde groepen allergenen (schimmelsporen, vlooien en mijten, bomen, grassen en kruiden).

Als de hond positief wordt bevonden bij een van deze testen, zou het natuurlijk ideaal zijn als u hem weg kan houden bij hetgeen waar hij allergisch voor is. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Met medicatie worden echter hele goede resultaten behaald, het middel dat hiervoor op de markt is heet Atopica.

Voeding is erg belangrijk voor een hond met een huid die makkelijk allergisch reageert. Het is aan te raden een hoogwaardig dieetvoer te geven.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen