CBS: Jongeren leven ongezond

10 december 2014 - Op dinsdag 9 december verscheen het Jaarrapport Landelijke Jeugdmonitor 2014 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daaruit blijkt dat één op de drie jongeren tussen de 18 en 25 jaar rookt. Daarnaast is één op de vijf jongeren in deze leeftijdsgroep te zwaar. Hoog tijd voor goede voornemens dus.

Ondanks alle inspanningen van de Overheid om jongeren te ontmoedigen met roken te beginnen, lijkt dit beleid geen vruchten af te werpen. Verreweg de meeste jongeren die roken willen hier op termijn ook weer mee stoppen, maar stoppogingen zijn vaak niet succesvol. De meest succesvolle methode om te stopen met roken is het volgen van een stoppen met roken programma. Zo’n programma bestaat uit een combinatie van gedragsveranderende ondersteuning en geneesmiddelen. Deze programma’s worden ook in 2015 vergoed vanuit de basisverzekering. Geneesmiddelen die ondersteunen bij het stoppen met roken worden niet vergoed vanuit de basisverzekering wanneer u geen stoppen met roken programma volgt. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze geneesmiddelen wel apart.

Vroegtijdige sterfte

Overgewicht is een ander gezondheidsprobleem dat zorgen baart. In een op 5 december 2014 gepubliceerd onderzoek in een toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift werd berekend dat mensen met ernstige obesitas (BMI groter dan 35) een 8 jaar lagere leeftijdsverwachting hebben. Ook verliezen zij gemiddeld 19 gezonde leeftijdsjaren, vanwege het ontwikkelen van type 2 diabetes en hart- en vaatziekten. Ook mensen met overgewicht (BMI groter dan 25) en obesitas (BMI tussen 30 en 35) verliezen respectievelijk 3 en 6 jaren van hun leven. Het gezondheidsverlies is het grootst bij jongeren met overgewicht of obesitas.

Gezondheid wordt positief ervaren

De zorgwekkende cijfers over de gezondheid van jongeren zijn moeilijk te rijmen met het beeld dat jongeren zelf van hun gezondheid hebben. Als daarnaar wordt gevraagd, geeft bijna 91 procent van de jongeren van 12 tot 25 jaar aan daar positief tot erg positief over te zijn.

Bron:

  • CBS publicatie 9 december 2014, CBS: 10 procent van de rokende jongeren van 18 tot 25 jaar is een zware roker
  • Steven A. Grover, et al., Years of life lost and healthy life-years lost from diabetes and cardiovascular disease in overweight and obese people: a modelling study, Lancet Diabetes Endocrinol, published online 5 December 2014


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen