Kiest u nicotinepleisters of een geneesmiddel als u wilt stoppen met roken?

15 januari 2015 - Stoppen met roken is het beste wat u kunt doen voor uw gezondheid. Ook met voldoende wilskracht kunnen de meeste stoppers wel een steuntje in de rug gebruiken. Veel mensen gebruiken hiervoor nicotinevervangers. Maar wat helpt beter, een nicotinepleister of een specifiek geneesmiddel om te stoppen met roken? Nieuw onderzoek maakt meer duidelijk.

Effecten en afbraak

Nicotine is de belangrijkste verslavende stof die bij het roken van tabak vrijkomt. Nicotine verhoogt de afgifte van adrenaline en dopamine. Adrenaline stimuleert onder andere de ademhaling en de hartslag. Dopamine geeft in de hersenen een geluksgevoel. Stoppen met het gebruik van nicotine zorgt juist voor tegengestelde effecten en is daarom zo moeilijk.

Nicotine wordt snel afgebroken door het lichaam. Hierdoor is het effect van nicotine snel uitgewerkt en ontstaat de behoefte aan een nieuwe dosis. De afbraak van nicotine gaat voor een groot deel via het enzym CYP2A6, dat in de lever voorkomt. Dit enzym werkt niet bij iedereen even snel. Er zijn mensen die nicotine via de CYP2A6 enzym langzaam afbreken, dit worden slow metabolizers genoemd. Normal metabolizers zijn mensen die nicotine via het CYP2A6 enzym op een normale snelheid afbreken. Uit eerder onderzoek is gebleken dat slow metabolisers makkelijker kunnen stoppen met roken. Bij hen wordt nicotine minder snel afgebroken, waardoor de behoefte aan een nieuwe sigaret minder snel wordt gevoeld.

Bron:

  • Chenoweth M.J., O'Loughlin J., et al., CYP2A6 slow nicotine metabolism is associated with increased quitting by adolescent smokers, Pharmacogenet Genomics. 2013;23:232-235

Pleister of varenicline pil?

In het nieuwe onderzoek zijn mensen die wilden stoppen van tevoren onderzocht of ze slow metabolizer of normal metabolizer voor nicotine zijn. Vervolgens kregen ze ofwel een nicotinepleister in combinatie met een placebopil, ofwel een placebopleister in combinatie met een specifiek middel om te stoppen met roken (varenicline, merknaam Champix), ofwel een placebopleister en een placebopil. Het onderzoek duurde 11 weken en alle deelnemers kregen ook gedragstherapie om de rookstoppoging te ondersteunen. Aan het einde van de 11 weken werd gekeken welke deelnemers op dat moment waren gestopt met roken. Na een half jaar en een jaar werd opnieuw gekeken welke deelnemers nog steeds niet rookten.

Bij de normal metabolizers bleek varenicline beter te werken dan de nicotinepleister. De kans om succesvol te stoppen bleek ongeveer twee keer zo groot wanneer mensen varenicline gebruikt hadden in vergelijking met de nicotinepleister. Bij slow metabolizers was de nicotinepleister even effectief als varenicline. Varenicline zorgde bij hen echter voor meer bijwerkingen.

Alle producten voor 'Stoppen met roken'


Bekijk producten (8)

De onderzoekers concluderen dat normal metabolizers behandeld zouden moeten worden met varenicline en slow metabolizers met een nicotinepleister om het aantal succesvolle stoppers te vergroten. Hiervoor is het wel nodig dat voor de start van de behandeling een bloedonderzoek wordt gedaan. Daarnaast zou er vervolgonderzoek moeten worden gedaan of het verlengen van de behandelduur met deze middelen voor een groter aantal stoppers zorgt.

Bron:

  • Lerman C., Schnoll R.A., et al., Use of the nicotine metabolite ratio as a genetically informed biomarker of response to nicotine patch or varenicline for smoking cessation: a randomised, double-blind placebo-controlled trial, The Lancet Respiratory Medicine 2015


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen