Koorts onderdrukken zorgt voor meer griepgevallen

23 januari 2014. Jaarlijks worden vele duizenden mensen geveld door de griep. Hoge koorts, spierpijn, algemene malaise, een fikse snotneus en een zere keel zijn de belangrijkste symptomen. De beste remedie is onder de wol kruipen en uitzieken. Voor het onderdrukken van de symptomen kunnen paracetamol, neusspray en zuigtabletten worden gebruikt. Deze middelen zorgen er niet voor dat u eerder beter bent, maar u voelt zich wel minder ziek.
Onderzoekers uit Ontario (Canada) wilden weten of het onderdrukken van koorts zou kunnen leiden tot een grotere verspreiding van griep. Door het onderdrukken van de koorts werkt ons immuunsysteem namelijk minder goed en blijft het griepvirus langer in het lichaam. Ook gaan we misschien weer eerder aan het werk en verspreiden zo het griepvirus onder meer mensen.
Hiervoor berekende men op basis van verschillende aannames, waaronder een grotere kans op griepoverdracht van de ene op de andere persoon, hoe groot het effect van koortsonderdrukking op het totaal aantal mensen met griep zou zijn. Voor de gewone jaarlijkse griepepidemie kwam men hierbij uit op naar schatting 5% extra griepgevallen als gevolg van het gebruik van koorts onderdrukkende geneesmiddelen.

Wanneer besmettelijk?

Het resultaat van het onderzoek berust op verschillende aannames en is moeilijk te vertalen naar de Nederlandse situatie. Op basis van deze studie kan zeker niet geadviseerd worden om koortsverlagers maar beter achterwege te laten, zoals door verschillende media momenteel wordt gesuggereerd. Wel is het verstandig om u te realiseren dat griep een zeer besmettelijke ziekte is. Het is daarom aan te raden goed uit te zieken om zo de kans dat u uw collega’s, reisgenoten en andere mensen die u tegenkomt besmet zo klein mogelijk te maken. Realiseert u zich dat zolang uw koorts heeft, uw immuunsysteem bezig is met het opruimen van het griepvirus. Is uw lichaamstemperatuur weer normaal zonder dat uw koortsverlagers, zoals paracetamol, gebruikt, dan is de kans klein dat u nog anderen kunt besmetten.

Bron:

  • Earn D.J.D., Andrews P.W., Population-level effects of suppressing fever, Proc. R. Soc. B, Published 22 January 2014 doi: 10.1098/rspb.2013.2570

Alle producten voor 'koorts onderdrukken bij griep'

Bekijk alle producten >

Het beste advies en de beste producten bij griep en verkoudheid vindt u op Leef.nl.

Alle producten voor 'Griep & Verkoudheid'


Bekijk producten (328)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen