Kunnen mensen met diabetes langer leven dan niet-diabeten?

13 augustus 2014 - Patiënten met diabetes type 2 lopen een groter risico om hart- en vaatziekten te ontwikkelen en hieraan te sterven. Van het voorkeursgeneesmiddel bij diabetes, metformine, is bekend dat het een gunstig effect heeft tegen het ontstaan van hart- en vaatziekten bij diabetes. Uit nieuw onderzoek blijkt zelfs dat diabeten die metformine gebruiken minder risico hebben dan niet-diabeten die daarom ook geen metformine gebruiken. Moeten niet-diabeten ook maar metformine gaan gebruiken?

Het doel van het onderzoek, dat afgelopen maand werd gepubliceerd in het toonaangevende diabetes tijdschrift Diabetes, Obesity and Metabolism, was het vergelijken van het sterftecijfer tussen de groep diabeten die met alleen metformine behandeld werd met de groep diabeten die met andere diabetesmiddelen (sulfonylureumderivaten) behandeld werd. De sterftecijfers werden ook vergeleken met een groep niet-diabeten die verder vergelijkbare karakteristieken had.

De onderzoeksgegevens werden gehaald uit een patiëntenbestand dat bestaat uit ongeveer 10% van de patiënten in Groot-Brittannië. De gegevens van bijna 80.000 patiënten die werden behandeld met alleen metformine en ruim 12.000 met een sulfonylureumderivaat, werden meegenomen in de analyse en vergeleken met een even groot aantal niet-diabeten uit het bestand. Vanaf het jaar 2000 werd voor deze groepen de sterftekans berekend.

Betere bescherming dan verwacht

Aan het einde van de onderzoeksperiode bleek de sterftekans van de diabetespatiënten die met metformine waren behandeld niet alleen lager dan de sterftekans van de diabetespatiënten die met een sulfonylureumderivaat waren behandeld, maar verrassend genoeg ook lager dan de sterftekans van de controlepatiënten die helemaal geen diabetes hadden. Het lijkt er dus op dat metformine niet alleen het hogere risico op hart- en vaatziekten bij diabetespatiënten verlaagt, maar zelfs bescherming biedt tegen sterfte hieraan. Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat metformine ook bescherming biedt tegen het ontstaan van kanker.

Ook voor niet-diabeten?

De wetenschappers bevelen aan nader onderzoek te doen naar het gunstige effect van metformine bij niet-diabeten. Deze groep kan wellicht ook profiteren van het gunstige effect op de sterftekans van het middel. Bekend is dat metformine, wanneer preventief gegeven, ook het ontstaan van type 2 diabetes kan vertragen. Zorgen zijn er over het minder gunstige effect van de sulfonylureumderivaten, zoals tolbutamide, gliclazide en glimepiride, op de sterftekans. Veel patiënten met type 2 diabetes worden behandeld met een combinatie van metformine en een dergelijk middel. Nader onderzoek moet uitwijzen of dit wel de meest gunstige geneesmiddelcombinatie is voor de patiënt. Heeft u vragen over de beste behandeling van uw diabetes, stel ze dan aan onze deskundige.

Bron:

  • Bannister C.A., Holden S.E., et al., Can people with type 2 diabetes live longer than those without? A comparison of mortality in people initiated with metformin or sulphonylurea monotherapy and matched, non-diabetic controls, Diabetes Obes Metab 2014 published online 31 Jul 2014 DOI: 10.1111/dom.12354

In ons assortiment vindt u deskundige informatie over diabetes en bijbehorende producten.

Alle producten voor 'Diabetes'


Bekijk producten (367)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen