Melatonine vermindert mogelijk prostaatkankerrisico

27 januari 2014 Melatonine is een hormoon dat ’s nachts in het donker door onze pijnappelklier wordt aangemaakt en dat onder andere ons slaap-waak ritme regelt. Te weinig aanmaak van melatonine kan leiden tot inslaapstoornissen en slapeloosheid. Naast de invloed op onze slaap heeft melatonine tal van andere effecten. Vermoedelijk speelt het ook een beschermende rol bij het ontstaan van bepaalde soorten kanker

Onderzoek

Op een Internationaal kankeronderzoekscongres AACR in San Diego werd een onderzoek gepresenteerd dat het verband aantoont tussen de melatonineconcentratie gemeten in urine en het risico op prostaatkanker.
928 IJslandse mannen werd gevraagd hun ochtendurine in te leveren en vragen over hun slaappatroon te beantwoorden. In de urine werd het melatoninegehalte gemeten. Daarna werden de mannen enkele jaren gevolgd en werd gekeken of ze prostaatkanker kregen. Uiteindelijk kregen 111 mannen prostaatkanker. De mannen met hogere melatoninegehaltes meldden minder slaapklachten en bleken ook minder risico te hebben om prostaatkanker te krijgen.

Goede nachtrust van belang

Blijkbaar is een goede nachtrust en een bijbehorend hoger melatoninegehalte van belang om het risico op het ontwikkelen van bepaalde kankersoorten, waaronder dus prostaatkanker, te verminderen. In deze studie werd niet onderzocht of het slikken van melatonine als slaapmiddel de kans op prostaatkanker vermindert. Daar moet nog vervolgonderzoek naar worden gedaan. Melatonine heeft niet de nadelen van de slaapmiddelen op recept, zoals gewenning en sufheid overdag.

Bron:

  • Persbericht American Association for Cancer Research http://www.aacr.org/home/public--media/aacr-in-the-news.aspx?d=3260


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen