Middel tegen misselijkheid voortaan alleen op recept

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft besloten dat domperidon, een geneesmiddel tegen misselijkheid, voortaan alleen op recept door de apotheek mag worden verstrekt. Het middel mocht zonder recept door apotheken, maar niet door drogisterijen worden verkocht. De maatregel volgt op een aanbeveling door de Europese geneesmiddelregistratie-autoriteit EMA.

Sinds 2013 zijn er toenemende zorgen over de veiligheid van geneesmiddelen die domperidon bevatten. Al enige tijd is bekend dat het middel door een wisselwerking met sommige andere geneesmiddelen hartritmestoornissen kan veroorzaken. Bij mensen met een aangeboren hartritmestoornis (verlengd QT interval) is dat gevaarlijk en kan het dodelijk verlopen.

Aangepaste dosering

De Veiligheidscommissie van de Europese Registratieautoriteit EMA deed al enige maanden geleden de aanbeveling dat volwassenen alleen nog maar tabletten domperidon in een dosering van maximaal 3 maal daags 10 milligram zouden mogen gebruiken, of maximaal 2 maal daags een zetpil van 30 milligram. Voor kinderen zou alleen nog maar gedoseerd mogen worden op basis van lichaamsgewicht en gaat de voorkeur uit naar een drankje. Voor de praktijk zou dit betekenen dat de zetpillen met 10 en 60 milligram domperidon van de markt zouden gaan.

Bestaande gebruikers

Mensen die domperidon op recept van hun arts krijgen voorgeschreven hoeven zich geen zorgen te maken over hun veiligheid. Bij het voorschrijven kan de arts op basis van uw medisch dossier beoordelen of u het middel veilig kunt gebruiken. De apotheek controleert bij aflevering van het recept altijd of het middel in combinatie met andere geneesmiddelen die u gebruikt kan worden ingenomen.

Bron:

  • 28 juli 2014 College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, Domperidon voortaan Uitsluitend op Recept (UR)
  • 25 april 2014 European Medicines Agency, CMDh confirms recommendations on restricting use of domperidone-containing medicines


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen