Minder heupfracturen door herstel darmen bij coeliakie

23 januari 2014 - Coeliakie is een darmziekte die wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor gluten. De structuur en de capaciteit van de darmen om voedingsstoffen op te nemen veranderen door de ziekte. Bekend is dat mensen met coeliakie door een verminderde opname van onder andere calcium een verhoogde kans op botbreuken hebben.
Onderzoekers uit New York en Zweden onderzochten een groep van ruim 7000 patiënten met de diagnose coeliakie. Vijf jaar na de diagnose namen ze een biopt van de darmen van de patiënten. Bij 43% van hen bleek nog steeds sprake van atrofie van het darmslijmvlies te zijn. De groep met blijvende darmschade bleek een duidelijk verhoogd risico op een heupfractuur te hebben. Heupfracturen zijn in veel gevallen het gevolg van osteoporose ofwel botontkalking.
Herstel van de darmen is dus van belang voor mensen met coeliakie. Niet alleen om darmklachten te verminderen, maar ook om het risico op aandoeningen die het gevolg zijn van een verminderde opname van voedingsstoffen te verminderen. Botontkalking is een dergelijk aandoening.

Het darmslijmvlies van coeliakie patiënten herstelt door strikt glutenvrij te eten. “Dat is best lastig, want glutenvrije producten zijn niet overal verkrijgbaar en bovendien kan er gluten zitten in allerlei producten waarvan je dat niet verwacht”, zegt Jos Lüers, apotheker bij Leef.nl. “Sommige geneesmiddelen bevatten gluten, maar ook in kant-en-klaar soepen en sausen, bouillonblokjes en ijs zit soms gluten verwerkt. Lees dus altijd goed de etiketten en geef bij uw apotheek en in restaurants aan dat u allergisch voor gluten bent” is het advies van Lüers.

Bron:

  • Lebwohl B., Michaëlsson K., et al., Persistent Mucosal Damage and Risk of Fracture in Celiac Disease, J Clin Endocrinol Metab 2014; Published Online: January 16, 2014 DOI: http://dx.doi.org/10.1210/jc.2013-3164

Van de nieuwste inzichten tot de beste producten. Wij hebben het voor u!

Alle producten voor 'Glutenvrije producten'


Bekijk producten (579)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen