Minder kanker door dagelijks aspirinegebruik

12 augustus 2014 - “Na stoppen met roken en vermindering van obesitas is het dagelijks gebruik van aspirine het beste wat we kunnen doen om de kans op kanker te verminderen”, is de conclusie van de wetenschappers die onderzoek deden naar de vermindering van het risico op kanker bij gezonde mensen door het dagelijks gebruik van aspirine. Als iedereen tussen de 50 en 65 jaar zou beginnen met het slikken van aspirine gedurende minstens 10 jaar, zou dat leiden tot een vermindering van het aantal gevallen van kanker, beroertes en hartaanvallen van 9 procent bij mannen en 7 procent bij vrouwen.
Een lage dosering acetylsalicylzuur, beter bekend onder de originele merknaam aspirine, behoort al tientallen jaren tot een van de standaard medicijnen ter vermindering van het risico op hartaanvallen en beroertes bij mensen die lijden aan een hart- of vaatziekte. Bekend was ook dat aspirine de kans op darmkanker verkleint, maar hiervoor wordt het middel niet standaard geadviseerd, vanwege de grotere kans op maag- en darmbloedingen door dagelijks aspirinegebruik. Een hernieuwde beoordeling van de effecten van langdurig aspirinegebruik laat nu zien dat de voordelen van het middel ruimschoots opwegen tegen de nadelen.

Nadelen

Het bloedverdunnende effect van aspirine zorgt voor een grotere kans op bloedingen als bijwerking. Het meest berucht zijn hersenbloedingen en maag- en darmbloedingen. Deze bijwerking neemt uiteraard toe bij langdurig gebruik van aspirine, maar het totale aantal mensen dat een dergelijke bloeding krijgt blijft vrij laag. Bij mensen boven de 70 jaar wordt wel een sterke toename van het aantal maag- en darmbloedingen gezien. Voorzichtigheid is dan ook geboden met het gebruik van aspirine bij mensen met een verhoogd risico op maag- en darmbloedingen, zoals het gebruik van NSAID pijnstillers, rokers en het overmatig gebruik van alcohol.

Iedereen aan de aspirine?

Een belangrijke vraag is of aan iedereen boven de 50 jaar nu ook daadwerkelijk moet worden geadviseerd om dagelijks aspirine te gaan slikken. Het gunstige effect van aspirine in dit onderzoek lijkt voornamelijk een verminderd risico op darm-, slokdarm- en maagkanker te zijn. De kans op een hartaanval of een beroerte wordt een klein beetje verminderd wanneer gezonde mensen zonder hart- en vaatziekten aspirine preventief gebruiken. Dit in tegenstelling tot de groep mensen die al lijden aan een hart- of vaatziekte. Bij hen geeft aspirine een duidelijke risicovermindering en behoort het tot de standaardtherapie.
Het al of niet preventief slikken van aspirine door gezonde personen blijft een individuele afweging. Berekend is dat tussen de 46 en 213 gezonde mensen boven de 50 jaar 10 jaar lang aspirine moeten slikken om 1 extra sterfgeval aan kanker of een hart- en vaatziekte te voorkomen. Van tevoren is echter niet te voorspellen wie die ene persoon is, dus dat kan ook u zijn. Wilt u een advies of aspirine in uw persoonlijke geval kan worden aangeraden? Stel dan uw vraag aan onze deskundige.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen