Mok bij paarden

Vieze natte kootholtes met wondjes of juist droge korsten met kloven. Mok heeft veel verschijningsvormen en is eigenlijk een verzamelnaam voor huidontstekingen (dermatitis) aan het onderbeen met diverse achterliggende oorzaken. De naam mok definieert niet welke oorzaak er aan de huidreactie ten grondslag ligt. In ernstige gevallen kunnen paarden behoorlijk kreupel gaan lopen aan het aangetaste been.

De meeste soorten dermatitis worden veroorzaakt of gecompliceerd door een bacteriële infectie.

De verschillende typen dermatitis aan het onderbeen zijn als volgt in te delen:

  • dermatitis, folliculitis en furunculosis: primair bacteriële infecties van huid of haarzakjes
  • immuungemedieerde aandoeningen
  • zonnebrand (door fotosensitisatie)
  • parasieten (schurftmijt)
De verschillende soorten zijn niet altijd even goed van elkaar te onderscheiden en er treden ook nog wel eens twee verschillende problemen tegelijkertijd op.

Beschadiging huid

Bijna elk geval van mok met een infectueuze oorzaak begint met een beschadiging van de huid in de kootholte. Door deze beschadiging krijgen micro-organismen de kans om de huid te infecteren. Dit kan zijn doordat het paard in een constant vochtige ondergrond staat en irritatie door bijvoorbeeld planten, stro of andere bodembedekking. Paarden met witte ondervoeten zijn hier vaak extra gevoelig voor, omdat de huid onder het witte haar erg zacht is. Dit geldt ook voor paarden met lange sokken, zoals Friezen. De huid droogt onder het haar moeilijker op en er kan modder in blijven hangen.

Een extra factor die bijdraagt aan huidbeschadigingen is de aanwezigheid van schurftmijten. De schurftmijt chorioptes heeft als voorkeurslocatie de benen van paarden. Deze mijt leeft op de huid en maakt deze vatbaar voor secundaire infecties door bacteriën. Bij het eten van sommige planten zoals sint-janskruid (niet te verwarren met jakobskruiskruid), komt er een stof vrij in het lichaam die ervoor zorgt dat paarden extra gevoelig worden voor uv-straling. Vooral de witte gedeeltes, inclusief bles en neus, verbranden dan. Dit kan ook gebeuren bij ernstige leverproblemen.

Mok is vaak erg pijnlijk en paarden kunnen er zelfs behoorlijk kreupel worden. Het is zeker aan te raden de hulp van de dierenarts in te roepen wanneer uw paard mok heeft, zodat u geadviseerd kunt worden.

Het is zeker aan te raden de hulp van de dierenarts in te roepen wanneer uw paard mok heeft, zodat u geadviseerd kunt worden.

Complicatie: Einschuss

Bij zeer uitgebreide bacteriële dermatitis bestaat het gevaar dat onderliggende weefsels ook geïnfecteerd raken. Dit kan uitlopen op Einschuss (cellulitis/lymfangitis), waarbij het been ernstig zwelt en de infectie steeds verder omhoog kruipt. Het paard kan ook koorts krijgen. Roep hierbij direct de hulp van uw dierenarts in.

Behandeling

Het allerbelangrijkst is het drooghouden van de kootholtes. Scheer de benen voorzichtig rond de aangedane plekken om te voorkomen dat het haar vocht en vuil vasthoudt. De benen zachtjes schoonmaken met betadine-oplossing en daarna goed afdrogen helpt de bacteriële groei tegen te gaan. Verdere therapiemogelijkheden zijn de toediening van antibiotica (op basis van een bacteriekweek) en verschillende soorten ontstekingsremmers.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen