Nierproblemen bij de hond

Nierproblemen komen regelmatig voor bij de hond. Omdat nierproblemen vaak pas opvallen wanneer een groot deel van de nieren al aangetast is, zijn nierziektes moeilijk vroeg op te sporen. Nieren hebben net zoals de lever een grote overcapaciteit en op het moment dat het dier verschijnselen laat zien kan 75 procent van de nierfunctie al verloren zijn. Hoe eerder nierproblemen gesignaleerd worden, hoe beter de kansen voor het dier zijn. De aandoeningen die het meest voorkomen zijn acuut nierfalen en chronisch nierfalen.

Nierfalen

De nieren zijn het zuiveringssysteem van het lichaam. Ze zorgen ervoor dat een teveel aan vocht, elektrolyten, stikstofproducten, andere metabolieten en bijvoorbeeld medicatie worden afgevoerd uit de bloedsomloop door het vormen van urine. Nierfalen betekent dat de nieren deze functie niet meer uit kunnen voeren. Hierdoor raakt de elektrolytenbalans in het lichaam verstoord met alle gevolgen van dien. Bovendien stijgt de concentratie ureum in het bloed. Om nierfalen vast te stellen moet zowel bloed- als urineonderzoek worden gedaan. In een later stadium kan ook echografie gebruikt worden om te kijken hoe de nieren eruit zien. In het bloed wordt bepaald hoe hoog het ureum- en creatininegehalte is. De verhouding tussen deze stoffen zegt iets over de locatie van het probleem.

Algemene verschijnselen bij nierfalen zijn:

  • stoppen met eten
  • dehydratie
  • braken
  • diarree
  • sloomheid
  • wondjes in de bek/stinkende adem
  • slechte vacht

Spoedgeval!

Nierfalen is een spoedgeval. Wanneer u meerdere van bovenstaande verschijnselen ziet bij uw hond, twijfel dan niet om contact op te nemen met uw dierenarts. Bij acuut nierfalen gaat het dier minder plassen en stopt het soms zelfs helemaal met plassen. Bij chronisch nierfalen gaat het dier juist meer plassen.

Bloedonderzoek is nodig om verder onderscheid te kunnen maken tussen deze twee vormen van nierfalen. Bij acuut nierfalen zijn dieren vaak ernstig ziek. Er zijn behoorlijk wat andere ziektes die uiteindelijk voor nierfalen kunnen zorgen, zoals infecties en immuun-gerelateerde aandoeningen. Soms is er sprake van intoxicatie (vergiftiging) door toxische stoffen of medicijnen. Pijnstillers (NSAID’s) kunnen nierproblemen veroorzaken als ze erg lang gebruikt worden in hoge doseringen. Chronisch nierfalen begint meestal met een initiërend probleem zoals hoge bloeddruk. Hierdoor ontstaat schade aan de nier. Ten gevolge hiervan raakt een aantal processen zo verstoord dat er nog meer schade ontstaat. Langzaamaan treedt er steeds meer verlies van nierfunctie op. Ook kunnen de nieren zelf afwijkend zijn, zoals bij polycystic kidney disease.

Behandeling is vaak erg intensief en de prognose afhankelijk van de oorzaak van het nierfalen.

Piet Hellemans - Veterinair consultant en freelance dierenarts

Behandeling

Het belangrijkst is om deze dieren extra vocht toe te dienen. Daarna wordt gekeken of het mogelijk is de oorzaak weg te nemen, zoals een infectie of toxische stof. De verdere behandeling is per geval verschillend en afhankelijk van de bloedwaarden en hoeveelheid nierschade. Behandeling is vaak erg intensief en de prognose afhankelijk van de oorzaak van het nierfalen.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen