Nierziekten en nierfalen bij katten

Nierziekten, met als gevolg daarvan nierfalen, zijn helaas vrij veelvoorkomend bij de (vooral oudere) kat. Chronisch nierfalen is een van de grootste doodsoorzaken van oudere katten en dus belangrijk om te herkennen. Bepaalde raskatten, zoals de Main Coon, Pers, Abessijn, Siamees en Burmees hebben een grotere kans om nierfalen te ontwikkelen.

Het ziekteverloop is in grote lijnen gelijk aan dat van de hond. Omdat de nieren van zoogdieren een grote reservecapaciteit hebben, kan op het moment dat men symptomen begint te zien al 75 procent van de nierfunctie verloren zijn. Hoe eerder nierfalen gesignaleerd wordt, hoe beter de kansen zijn dat het dier nog geholpen kan worden.

Om nierfalen vast te stellen moet zowel bloed- als urineonderzoek worden gedaan.

Drs. Rosalie Lotstra - Diergeneeskundige

Chronisch nierfalen

De nieren zijn het zuiveringssysteem van het lichaam en zorgen ervoor dat een teveel aan vocht, elektrolyten, stikstofproducten, andere metabolieten en bijvoorbeeld medicatie wordt afgevoerd uit de bloedsomloop door het vormen van urine.

Nierfalen betekent dat de nieren deze functie niet meer uit kunnen voeren. Hierdoor raakt de elektrolytenbalans in het lichaam verstoord met alle gevolgen van dien en stijgt de concentratie ureum in het bloed. Om nierfalen vast te stellen moet zowel bloed- als urineonderzoek worden gedaan. In een later stadium kan ook echografie gebruikt worden om te kijken hoe de nieren eruit zien. In het bloed wordt bepaald hoe hoog het ureum- en creatininegehalte is. De verhouding tussen deze stoffen zegt iets over de locatie van het probleem.

Chronisch nierfalen begint met een initiërend probleem elders in het lichaam, zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk. Er wordt een aantal fasen doorlopen bij de vordering van nierfalen.

Fasen nierfalen

  • Fase 1: Het dier plast eiwit, door de schade in de nier. Het ureumgehalte in het bloed is nog niet gestegen.
  • Fase 2: Het ureum begint licht te stijgen door het verlies aan zuiveringscapaciteit van de nier. Dieren in fase 1 en 2 zijn het best behandelbaar, er is nog relatief veel werkend nierweefsel over.
  • Fase 3 en 4: Het ureumgehalte in het bloed stijgt nog meer. Dit zijn de stadia waarin de kat verschijnselen laat zien, maar waarin al bijna 75 procent van de nierfunctie verloren is.

Verschijnselen chronisch nierfalen. Met welke verschijnselen moet u naar de dierenarts?

  • Niet-specifieke verschijnselen: gewichtsverlies, doffe vacht, milde uitdroging. Deze verschijnselen vallen niet altijd op, maar betekenen wel dat uw kat wellicht een probleem heeft.
  • Een opgezwollen buik.
  • Duidelijk gewichtsverlies.
  • Veel drinken, veel plassen.
  • Braken.
  • Sloomheid.

Om de nieren van katten met een verminderde nierfunctie te ontzien zijn er speciale nierdiëten ontwikkeld.

Piet Hellemans - Veterinair consultant en freelance dierenarts

Behandeling nierproblemen

Uw dierenarts kan de nieren van uw kat niet herstellen, maar kan wel proberen de bloedwaarden te stabiliseren door middel van infusen en het wegnemen van de oorzaak van het nierfalen. De oorzaak vinden is alleen niet altijd eenvoudig. Hier is meestal aanvullend onderzoek voor nodig.

Nierdieet

Om de nieren van katten met een verminderde nierfunctie te ontzien zijn er speciale nierdiëten ontwikkeld. Zo’n dieet ontlast de nieren van de kat en kan het leven verlengen. Een nierdieet is niet in de supermarkt verkrijgbaar.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen