Nieuwe diabetesmiddelen veilig voor alvleesklier

3 maart 2014. Er zijn geen bewijzen voor een verband tussen het gebruik van de relatief nieuwe geneesmiddelgroep incretines voor de behandeling van diabetes en een grotere kans op alvleesklierontsteking (pancreatitis) en pancreaskanker. Dat oordeelt de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA in een artikel in het medische tijdschrift New England Journal of Medicine van 27 februari 2014.

Diabetes type 2 is één van de meest voorkomende chronische ziektes. De hoeksteen van de behandeling is het geneesmiddel metformine, dat de glucoseproductie vermindert en de werking van insuline versterkt. Daarnaast worden middelen als tolbutamide, gliclazide en glimepiride door veel mensen gebruikt om het bloedsuiker te verlagen. Enkele jaren geleden is een nieuwe groep diabetesmiddelen op de markt gekomen, de incretines. Voorbeelden hiervan zijn sitaglitine (Januvia®) en vildagliptine (Galvus®). Deze groep middelen wordt verscherpt in de gaten gehouden door de geneesmiddelautoriteiten in Amerika en Europa, vanwege het mogelijk vaker voorkomen van de bijwerkingen pancreatitis en pancreaskanker.

Via spontane meldingen van gebruikers op websites van bijwerkingenregistratiebureaus, waaronder www.lareb.nl zijn de afgelopen jaren bijwerkingen verzameld en geëvalueerd. Daarnaast beoordeelden de Amerikaanse en Europese geneesmiddel registratieautoriteiten FDA en EMA de geregistreerde bijwerkingen en de effecten op het pancreasweefsel van alle onderzoeken in zowel proefdieren als bij mensen die met deze geneesmiddelen zijn gedaan. Uit al deze gegevens kwam geen verhoogde kans op pancreatitis of pancreaskanker naar voren.

Ondanks de geruststellende gegevens die nu beschikbaar zijn, blijven de FDA en EMA de veiligheid van de incretines in de gaten houden. Hiervoor zullen ook de gegevens worden gebruikt uit de onderzoeken naar de mogelijke verlaging van het risico op hart- en vaatziekten die nu nog gaande zijn en waarvan de gegevens in de komende jaren beschikbaar komen.

Bron:

  • Egan A.G., M.D., Blind E., et al., Pancreatic Safety of Incretin-Based Drugs — FDA and EMA Assessment, N Engl J Med 2014;370:794-797 February 27, 2014

In ons assortiment vindt u deskundige informatie over diabetes en bijbehorende producten.

Alle producten voor 'Diabetes'


Bekijk producten (367)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen